Autorităţile sunt în stare de alertă la Galaţi. Sunt aşteptate creşteri de debit pe Siret. Primele efecte şi măsurile luate

Autorităţile sunt în stare de alertă la Galaţi. Sunt aşteptate creşteri de debit pe Siret. Primele efecte şi măsurile luate

Pregătirea materialelor de intervenţie la Siret FOTO Apele Române

Apele revărsate au inundat deja o porţiune de drum pe teritoriul judeţului Vrancea, în apropiere de comuna Nămoloasa. La Siret, s-a supraînălţat o porţiune de dig şi au fost pregătite materialele pentru a bloca albia râului Mălina (între Movileni şi Şendreni), pentru a preîntâmpina inundarea DN25 (Galaţi-Tecuci)

Ştiri pe aceeaşi temă

Având în vedere situaţia  hidrometeorologică  existentă, a prognozelor privind  evoluţia  fenomenelor  pe  cursul  de  apă  Siret şi a debitelor înregistrate, personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Galaţi a intervenit încă din data de 1 iulie cu materiale şi logistică de apărare.

Astfel, s-a executat supraînaltare cu saci umpluţi cu nisip pe digul Siretului pe o lungime de 20 metri liniari şi s-a pregătit suportul logistic pentru blocarea albiei minore a râului Mălina la traversarea DN25, pentru protecţia drumului între Şendreni şi Movileni. 

Angajaţii Sistemelelor de Gospodărire a Apelor din Iaşi, Botoşani şi Galaţi monitorizează permanent situaţia din teren, nivelurile si debitele pe cursurile de apă şi se intervine pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor, precum şi pentru punerea în siguranţă a punctelor critice înregistrate pe sectoarele vizate de avertizarea hidrologică.

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad prin Sistemele de Gospodărire a Apelor a luat măsuri de organizare a permanenţei personalului, a utilajelor şi mijloacelor de transport, dar şi pregătirea unor cantităţi suficiente de materiale şi mijloace, în caz de intervenţie. Totodată, personalul tehnic supraveghează nivelurile şi debitele pe cursurile de apă şi la construcţiile hidrotehnice cu rol de apărare din administrare şi se monitorizeză în permanenţă  situaţia din teren.

„Având în vedere codurile hidrologice emise de INHGA revenim cu recomandarea ca în cazul acumulărilor piscicole - baraje mici să fie verificată funcţionalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari. Persoanele fizice sau juridice, care au în proprietate sau în folosinţă astfel de obiective în zone ce pot fi afectate de acţiunile distructive ale apelor, de fenomenele meteorologice periculoase la construcţiile hidrotehnice, au obligaţia să asigure întreţinerea şi exploatarea corespunzătoare a lucrărilor de apărare existente”, a transmis Apele Române.

„Autorităţile locale trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sedii şi să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor”, se mai arată într-un document remis presei.

citeste totul despre: