Autorităţile n-au învăţat nimic din tragedia Colectiv: 45 de unităţi şcolare din judeţul Galaţi ţin cursuri deşi nu au autorizaţie de la pompieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Măsurile legislative de după tragedia din clubul Colectiv sunt încălcate „cu graţie” la Galaţi. Pompierii recunosc că în oraş sunt şase licee, 22 de şcoli şi 17 grădiniţe care funcţionează fără să fi obţinut avizele ISU cu privire la securitatea la incendiu, după ce primăria le-a montat centrale termice proprii. În amintitele unităţi şcolare învaţă peste 8.000 de copii.

Recentul bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) scoate la iveală o situaţie îngrijorătoare: nu mai puţin de 45 de clădiri care au destinaţia de unităţi de învăţământ în municipiul Galaţi ţin cursuri fără să aibă autorizaţia de securitate la incendiu.

În cele 45 de clădiri amintite se află şase licee, 22 de şcoli gimnaziale şi 17 grădinţe, iar numărul de total de copii arondaţi se apropie de 8.000. Din dorinţa de a informa publicul cu privire la situaţia creată, am solicitat ISU, în scris, lista cu toate aceste unităţi şcolare (denumire şi adresă), însă deocamdată nu ne-a fost pusă la dispoziţie.

Motivul pentru care aceste unităţi şcolare au nevoie de autorizare derivă din faptul că la acestea a fost instalate, în toamna trecută, instalaţii individuale de încălzire, prilej cu care s-au făcut şi o serie de modificări constructive.

Necesitatea obţinerii unei noi autorizări de securitate la incendiu este cu atât mai importantă cu cât în unele locuri au fost montate sisteme de încălzire destul de „neortodoxe”. 

Astfel, în loc de o centrală de mare capacitate, care să asigure toată căldura necesară şcolii au fost instalate mai multe centrale murale mici, legate în paralel la reţeaua de încălzire. Un exemplu este la Liceul de Marină, care acum are nu mai puţin de 33 de centrale murale care asigură împreună circa 4.000 de kwh pentru clădiri cu o suprafaţă totală de circa 8.000 mp. 

Cantitatea de căldură produsă la capacitatea maximă este de patru ori mai mare decât consumul normat (calculat pe timp de iarnă, la minus 25 de grade în exterior), ceea ce înseamnă că opt astfel de centrale ar fi fost mai mult decât suficiente. Municipalitatea a plătit 1,8 milioane de lei pe respectivele centrale (aproape 55.000 de lei bucata) cu tot cu montaj.

Revenind la autorizare, trebuie spus că, în conformitate cu legea, în respectivele şcoli ar trebui să existe (dar nu există decât la câteva dintre ele) – chiar dacă procedura de autorizare este în curs – panouri care să avertizeze că imobilul este mesigur în caz de incendiu.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 21 decembrie 2017, cu 263 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 3 abţineri, proiectul pentru completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cunoscut drept „Legea Colectiv”, care instituie obligaţia celor care lucrează cu publicul şi nu au autorizaţie de securitate la incendiu să anunţe clar acest lucru la toate intrările.

Afişele trebuie scrise cu litere de tipar, cu dimensiuni de minimum 2,5 centimetri, de culoare roşie, pe fundal alb, având conţinutul: „Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu”. Panourile de înştiinţare trebuie să fie afişate până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.

Nemarcarea corespunzătoare a acestor tipuri de obiective atrage după sine sancţionarea cu amendă de până la 5.000 lei.

Conform prevederilor legale, punerea în funcţiune, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinaţie, atrage după sine aplicarea sancţiunilor contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 20.000-50.000 lei.

Categoriile de construcţii şi amenajănri care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu sunt menţionate în H.G. nr. 571/2016 privind aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu.

Legea stabileşte explicit că obligaţia solicitării şi obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine, potrivit legii, beneficiarilor/investitorilor construcţiilor.

De asemenea, documentaţia tehnică în baza căreia se emite autorizaţia de securitate la incendiu trebuie întocmită, conform prevederilor legale, de către proiectanţi şi certificată de căre verificatorii de proiecte atestaţi.

În cazul în care este constatată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, ISU poate decide oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, sancţiune care nu este condiţionată de existenţa autorizaţiei de securitate la incendiu.

Criteriile pentru aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării ori utilizării sunt reglementate în HG nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite