Automedicaţia la români/ Tot mai mulţi pacienţi merg la farmacie ca la alimentară şi iau medicamentele după ureche.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Automedicaţia a devenit un fenomen de masă spre îngrijorarea medicilor confruntaţi cu consecinţele acestui obicei riscant.Comoditatea, inaccesibilitatea şi scăderea calităţii serviciilor medicale sunt principalele motive pentru care bolnavii aleg să se trateze după ureche.

Românul este bun la toate, nu numai la politică şi la fotbal. Mai nou, crede că se pricepe şi la tratarea propriilor boli citind prospectele medicamentelor, ceea ce este extrem de periculos pentru sănătate.

Antibiotic fără reţetă

În cele mai multe cazuri se apelează la automedicaţie pentru tratarea bolilor infecţioase prin administrarea la întâmplare a antibioticelor.

“Problema administrării antibioticelor, fără recomandare medicală, este una cât se poate de serioasă. Astfel se favorizează rezistenţa microbilor la antibiotice. Treptat nu o să ne mai putem trata cu ele. De asemenea, automedicaţia scade şansele stabilirii unui diagnostic corect. Consecinţele acestei practici bat departe şi în timp ajung să se observe”, afirmă dr. Manuela Arbune, medic specialist în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi.

Frica de spitale, neîncrederea în medici, orele de aşteptare la uşile cabinetelor sau lipsa medicilor de familie în localităţile rurale izolate sunt principalele motive pentru care bolnavii preferă sau sunt nevoiţi să-şi cumpere din farmacii medicamentele despre care cred că le-ar putea fi utile.

„Singură îmi cumpăr pastile. Nu-mi place să mă duc la doctor. Am o fiică medic şi mereu mă ceartă, dar asta e. Dacă mă duc la medicul de familie trebuie să stau câteva ore la coadă. Prefer să vin direct la farmacie şi să cumpăr ceea ce-mi trebuie”, spune Tasica Gheorghiu, o pensionară de 63 de ani din Galaţi.

O părere şi mai critică despre sistemul sanitar o are şi Elena Iftodi, care a lucrat 35 de ani în acest domeniu.

“ N-am niciun motiv să merg la Spitalul de Urgenă din Galaţi. Pentru ce să mă duc acolo? Să-mi plătesc moartea. Prefer să-mi cumpăr singură medicamentele şi dacă păţesc ceva, ştiu că mor liniştită acasă. Am fost asistentă medicală şi nu vreau să mai aud de sistemul sanitar. Îmi cumpăr medicamente, căutându-le la preţul cel mai bun”, spune aceasta.

Copiii victimele automedicaţiei

De remarcat este că, nu numai pensionarii sau oamenii în vârstă devin victime ale administrării fără indicaţie de specialitate a medicamenteor, ci, indirect, şi copiii.Părinţii acestora gnoră pericolul la care îi expun şi îi îndoapă cu fel de fel de produse farmaceutice şi parafarmaceutice.

“Părinţii se duc acum la farmacie şi cumpără medicamente ca la piaţă. A ajuns farmacia să fie la fel ca un magazin alimentar. Aceştia nu se prezintă la medic cu cei mici când trebuie. Dacă se simte rău sau chiar şi dacă starea copilului este gravă, vin direct la Urgenţe", spune dr. Florin Iordache, şef UPU Spitalul de Copii Galaţi.

Reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor recunosc faptul fenomenul a luat amploare şi că oamenii cumpără medcamente, în cel mai fericit caz, urmd sfatul farmacistului.

“Se întâmplă asta. Este grav şi greu de controlat. Este nevoie de educaţie. Nu trebuie să luăm pastile după ureche, la sfatul vecinilor, prietenilor. Oamenii cer sfatul farmacistului, care le recomandă anumite medicamente şi în acelaşi timp le recomandă şi vizita urgenţtă la medic”, spune Florina Bonifate, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Galaţi.

"Ne-am învăţat să luăm pastile fără prescripţia unui medic. De multe ori aud că oamenii nu mai vin la doctor pentru că stau mult la rând. Acum nici nu mai este aşa. Îţi faci programare şi lucrurile decurg normal. Şi legislaţia este făcută de aşa natură încât se pot cumpăra antibiotice fără reţetă", spune şi Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite