Au început demolările pentru lărgirea şoselei de centură a Galaţiului. Peste 250 de persoane au fost notificate oficial

Au început demolările pentru lărgirea şoselei de centură a Galaţiului. Peste 250 de persoane au fost notificate oficial

FOTO Arhiva Adevărul

Deocamdată, Primăria Galaţi reziliază doar contractele de concesiune aferente terenului pe care va fi extinsă şoseaua de centură. Etapa următoarea este notificarea proprietarilor din zona Fileşti (o porţiune de câteva sute de metri lungime şi circa zece metri lăţime, adiacentă şoselei) în vederea exproprierii pentru cauză de interes public.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primăria municipiului Galaţi a demarat procedurile preliminare pentru lucrările de extindere şi modernizare a şoselei de centură ce leagă zona de nord cu zona de sud a oraşului (DN26-cartierul Fileşti-DN25).

În prima etapă, care vizează eliberarea terenului în vederea extinderii la patru benzi a porţiunii dintre Talcioc şi intersecţia cu bulevardul George Coşbuc, primăria a notificat toţi concesionarii care deţin garaje, grădini şi alte construcţii provizorii pe latura de nord a şoselei.

Este vorba despre 100 de posesori de contracte de concesiune pentru garaje şi 164 de posesori de contracte de concesiune pentru grădini, aceştia find somaţi să elibereze spaţiile şi să demoleze construcţiile provizorii în termen de 20 de zile de la primirea prin poştă a notificările expediate de primărie pe 20, 21 şi 28 decembrie2017. Termenul limită ar fi, aşadar, în jurul date de 20 ianuarie 2018.

Conform legii, dar şi a procedurilor aplicate de Primărie şi în alte cazuri de demolare a garajelor, utilizatorii pot elibera terenurile şi pot demola construcţiile provizorii pe banii lor, în caz contrar, după expirarea termenului de 20 de zile, Primăria se va ocupa de aceste lucrări, urmând să recupereze contravaloarea lucrărilor de la cei în cauză.

Deja zeci de posesori de garaje au stabilit înţelegeri cu diverse persoane fizice sau firme pentru evacuarea şi demolarea construcţiilor care, oricum, erau folosite, în marea majoritate a cazurilor, drept depozite de vechituri sau ateliere ilegale pentru diverse mici afaceri.

Extinderea centurii este simplă pentru segmentul următor, cuprins între Talcioc şi Fileşti, având în vedere că acolo se va ridica un pod hobanat. De asemenea, pe porţiunea cuprinsă între Fileşti (viaduct Combinat) şi bulevardul Brăilei centura are deja patru benzi. În schimb, pe porţiunea de circa 500 de metri lungime care traversează o porţiune de case din cartierul Fileşti va fi nevoie de exproprieri pe o lăţime de circa zece metri.

Vă reamintim că extinderea centurii Galaţiului este cel mai important proiect de infrastructură, în valoare de circa 40 de milioane de euro, ce va fi realizat de Consiliul Judeţean Galaţi, în parteneriat cu administraţia publică locală, printr-o finanţare europeană. 

Pentru ca acest lucru să fie posibil, Primăria şi CL Galaţi au cedat artera de circulaţie din administrarea municipalităţii în cea a CJ Galaţi – singura instituţie publică ce ar putea obţine finanţarea respectivă. După modernizare, drumul de centură al Galaţiului va avea patru benzi de circulaţie, un pod hobanat (edificat pe porţiunea cuprinsă între Talcioc şi blocurile ANL, pentru a scoate traficul greu din oraş şi a fluidiza circulaţia), trei sensuri giratorii, piste pentru biciclete, trotuare pentru pietoni şi iluminat public modern.

citeste totul despre: