Au chiulit de la ora de Fizică ca să facă voluntariat, iar acum promovează arta urbană şi sportul alternativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Panait (stânga), Andreea Broştiuc şi Alexandra Chetrone Foto: arhiva personală
Raluca Panait (stânga), Andreea Broştiuc şi Alexandra Chetrone Foto: arhiva personală

Alexandra Chetrone (18 ani), Andreea Broştiuc (18 ani) şi Raluca Panait (17 ani), eleve la Colegiul Naţional ”Alexandru Ioan Cuza” şi Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Galaţi, coordonează o organizaţie neguvernamentală la Galaţi, intitulată New York Crew, care promovează arta urbană, sportul alternativ şi oamenii care îşi urmează pasiunile.

Alexandra Chetrone (18 ani), Andreea Broştiuc (18 ani) şi Raluca Panait (17 ani), eleve la Colegiul Naţional ”Alexandru Ioan Cuza” şi Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Galaţi, au ajuns să fie implicate într-un proiect ieşit din tipare, institulat New York Crew, din motive care stârnesc zâmbetul. Alexandra Chetrone  şi Andreea Broştiuc au mers în 2015 la un târg de voluntariat, unde au aflat de acest proiect, pentru că voiau să scape de ora de Fizică, în timp ce Raluca Panait s-a gândit că prin intermediul lui îşi poate vedea mai des un prieten din Tecuci, cu care se întâlnea doar ocazional.

”Iniţial, eu şi cu Andreea ne-am înscris la secţiunea de dans, crezând că organizaţia promovează artiştii. Ulterior, am aflat că organizaţia are o paletă foarte largă de domenii în care se implică, mai exact orice ţine de artă urbană şi sport alternativ. Este vorba de longboard, skateboard, role agresive şi multe altele”, ne explică Alexandra.  Adolescentele organizează concursuri ieşite din tipar, cum ar fi un team building în munţii Măcin, unde participanţii, ce pot fi tineri cu vârsta între 14 şi 25 de ani, au luat parte la un concurs pe timpul nopţii.

Ei au avut de depăşit mai multe capcane, iar competiţia nu a fost lipsită de pericole, însă elevele şi-au luat măsuri de precauţie pentru ca toţi cei implicaţi să ajungă teferi acasă. Prin proiecte de genul New York Crew, voluntariatul a început să fie privit altfel în ultimii ani de către societate, ca un fel de loc de muncă cu prietenii, cred coordonatoarele proiectului de la Galaţi.

Tinerele au ridicat ştacheta după preluarea organizaţiei neguvernamentale, selectând mai riguros tinerii care doresc să se implice în proiectele pe care le pun în practică. ”Noi dorim să aducem un plus de valoare şi ceva nou prin activităţi care sunt privite puţin ciudat la noi. Majoritatea acestor activităţi sunt cunoscute, dar nu sunt acceptate”, ne mărturiseşte Alexandra.

De pildă, au venit recent cu ideea să realizeze un graffiti pe unul dintre blocurile de la intrarea în Galaţi, pentru a impresiona vizitatorii care vin pentru prima dată în oraş, însă atât autorităţile, cât şi locatarii imobilului au considerat că desenul ar fi un act de huliganism.

Îi provoacă pe tineri să iasă din rutina zilnică

Elevele vor organiza în perioada următoare o competiţie de tip treasure hunt la Galaţi, prin care îi motivează pe oameni să iasă din casă şi din rutina zilnică, să îşi cunoască regiunea şi oraşul în care locuiesc, dar şi să îşi depăşească limitele, îmbinând mişcarea, sportul şi cultura generală pentru a rezolva provocările din competiţie.

eleve sport alternativ 1

Echipa New York Crew  FOTO arhiva personală

”Fiecare echipă va parcurge un traseu diferit, alcătuit din 15 locaţii. La fiecare dintre aceste locaţii va avea un set de trei provocări, care ţin de mişcare, sport şi cultură generală, iar la final, în funcţie de originalitate, timpul în care s-au încadrat, parcurgerea întregului traseu şi de cât de bine s-au descurcat, cei mai bine clasaţi vor fi premiaţi”, ne introduce puţin Raluca în atmosfera competiţiei. Alexandra îşi doreşte să devină medic, inspirată fiind de mama ei, care este psihoterapeut şi de oamenii pe care a reuşit să îi ajute.

Va merge să studieze în străinătate, dar se va întoarce în ţară pentru a profesa. Andreea plănuieşte să urmeze facultatea în Anglia, pe o specializare ce ţine de organizarea de evenimente, pentru că este fascinată de acest domeniu. ”Îmi place tot acest proces, de la buget, hand book şi până la căutarea de sponsori şi idei. Eu sunt persoana care se gândeşte la toate, care este în spatele evenimentului”, ne dezvăluie tânăra.  Raluca se vede asistent PR într-o multinaţională, fiind pasionată de tot ce înseamnă comunicare şi relaţii cu publicul.

Plusuri şi minusuri în învăţământ

Elevele consideră că învăţământul românesc trebuie să se schimbe pentru a face faţă cerinţelor de pe piaţa muncii, dar şi nevoilor pe care le au copiii. ”Într-un fel, volumul foarte mare de informaţii ne este folositor. Unele dintre acestea nu mai sunt atât de relevante, pentru că programa şcolară nu este actualizată în fiecare an, însă cred că pe parcursul vieţii ne vor folosi, pentru că putem schimba mai multe joburi, la care se pot dovedi utile. Asta comparativ cu licee din alte ţări. Am prieteni care s-au mutat pe perioada liceului în altă ţară şi pot să fac o comparaţie, iar la noi văd plusuri la acest capitol”, punctează Raluca.

Lipsa tehnologiei din şcoli este văzută ca un minus, pentru că elevii şi-ar putea scrie lecţiile şi ar putea citi de pe laptop sau tabletă. ”Cred că aici mai este de lucrat, dar se poate face pentru că nimic nu este imposibil. Văd că există dorinţă să se facă asta şi ăsta este un lucru pozitiv”, susţine Andreea. Implicarea elevilor la ore este un alt aspect la care se poate lucra. ”Sunt profesori care aduc la ore un plus, ceva nou. Aş dori să avem mai multe ore în care să ni se permită să ne exprimăm, nu să stai în bancă şi să-ţi fie frică că vei fi ascultat, mai ales dacă nu îţi place acea materie. Aici cred că ar trebui lucrat puţin la mentalitate”, crede Alexandra.

Încurajarea implicării elevilor în proiectele extracurriculare este un alt aspect la care autorităţile din învăţământ mai trebuie să lucreze, în opinia tinerelor, ca şi consilierea pentru alegerea domeniului în care vor activa după absolvire. La terminarea liceului, adolescentele vor preda ştafeta altor elevi interesaţi să continue şi să dezvolte proiectul pe care l-au coordonat, însă îşi vor continua activitatea de voluntariat în cadrul organizaţiei, la nivel naţional.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite