Artistul care a desenat bancnotele româneşti expune la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi

Artistul care a desenat bancnotele româneşti expune la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi

Nicolae Săftoiu FOTO arhiva Adevărul

Nicolae Săftoiu s-a născut pe 28 martie 1935 la Cozieni, Ilfov şi a absolvit în 1958, Institutul de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia Grafică. Lucrările sale au fost prezentate în întreaga lume, din Statele Unite ale Americii, Europa, America de Sud, până în Japonia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi vă invită vineri, 23 septembrie, de la ora 18.00, la întâlnirea cu un artist de excepţie: graficianul Nicolae Săftoiu.

Venerabilul artist (devenit celebru după ce, în perioada 1991-2000, a realizat grafica bancnotelor puse în circulaţie de Banca Naţională a României) va fi prezent la vernisajul expoziţiei de grafică ,,Ape”, pe care o semnează.

Nicolae Săftoiu s-a născut pe 28 martie 1935 la Cozieni, Ilfov şi a absolvit în 1958, Institutul de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia Grafică. 

Lucrările sale au fost prezentate în întreaga lume, din Statele Unite ale Americii, Europa, America de Sud, până în Japonia. Are lucrări în colecţii private din Franţa, SUA, Germania, Japonia. A primit Premiul Uniunii Artiştilor Plastici în 1968 şi în 1980, Ordinul ,,Meritul Cultural”, clasa a V-a în 1969, Premiul Special la festivalul ,,Eurocon I” –Trieste, etc.

„Ştii, unii se cred minunaţi într-o lume de idioţi. Eu sunt creator de crâmpeie, de frânturi şi de fărâme. Am prefăcut în mine însumi tot ce-am avut în jur. Şi-apoi, este esenţial ca un artist bun să reuşească să se împace cu toate lucrurile pe care nu le poate face. Toată viaţa am făcut ce-am vrut, dar şi ce trebuia. Singurul lucru pe care îl respect în continuare cu sfinţenie este supunearea docilă la tot ce-mi vine din subconştient”,  scrie Nicolae Săftoiu în cartea ,,De tine nu poţi scăpa / Dana Potorac în dialog cu Nicolae Săftoiu”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările