Arhiepiscopul Dunării de Jos de Duminica Sfintei Cruci: „Este o cârmă spre Dumnezeu prin oceanul de rele”

Arhiepiscopul Dunării de Jos de Duminica Sfintei Cruci: „Este o cârmă spre Dumnezeu prin oceanul de rele”

Racla cu părticica din Sfânta Cruce, purtată de preoţi de la Dunărea de Jos FOTO Costiuc Petrică

Înainte de slujba religioasă, racla ce adăposteşte o părticică din lemnul Sfintei Cruci, aflată în patrimoniul sacru al eparhiei Dunării de Jos, a fost purtată într-o procesiune specială. Credincioşii  au avut posibilitate de a se închina şi de a săruta relicva sfântă.

În Duminica Sfintei Cruci, ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galaţi. Momentul a fost precedat de procesiunea cu racla ce adăposteşte o părticică din lemnul Sfintei Cruci, aflată în patrimoniul sacru al eparhiei, şi de rânduiala specială de scoatere a acesteia spre închinare.

Credincioşii au avut posibilitate de a se închina şi de a săruta relicva sfântă, iar în cadrul slujbei teologul Petru Herescu, fiu duhovnicesc al Eparhiei Dunării de Jos, a fost hirotonit întru diacon.

În cuvântul de învăţătură, IPS Casian a tâlcuit pericopa evanghelică în care se vorbeşte despre lepădarea de sine, asumarea crucii şi urmarea lui Hristos pentru dobândirea mântuirii.

„Crucea lui Hristos este altarul biruinţei răului, actul supremei dăruiri din suprema iubire, căci răul a fost biruit cu iubirea pentru toţi oamenii. Crucea este o cârmă spre Dumnezeu prin oceanul de rele, un pod care ne trece către izbăvire. Prin Cruce, într-un trup ca al nostru Mântuitorul a învins microbul păcatului şi boldul morţii” a spus arhiepiscopul Dunării de Jos.

„Evanghelia de astăzi ne cere să facem o introspecţie, o analiză mai profundă prin care ne este pusă la încercare voinţa noastră liberă, care de multe ori este prea dependentă de planurile acestei vieţi trecătoare. Voinţa şi libertatea sunt garanţiile existenţei lui Dumnezeu în lume pentru noi şi prin lume cu noi. Biserica este cea care nu răstigneşte, ci doar vindecă, nu face rechizitorii juridice ale păcatelor, ci se roagă stăruitor pentru despovărarea de păcate”, a mai spus ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Arhiepiscop Casian i-a binecuvântat şi le-a oferit iconiţe tuturor celor prezenţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: