Arhiepiscopul Dunării de Jos, despre tragedia de la Caracal: „Când suferinţele celorlalţi ne dor şi pe noi, atunci putem spune că suntem creştini”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiriarhul Dunării de Jos i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi la oficierea Sfintei Liturghii de la Catedrala din Galaţi să se roage pentru cele două tinere ucise şi pentru familiile acestora, evidenţiind faptul că „răutatea se propagă repede, ea este contagioasă şi vine pe anumite căi ademenitoare”.

Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Casian, a adresat creştinilor prezenţi la Sfânta Liturghie de la Catedrala din Galaţi un mesaj special legat de cumplita tragedie de la Caracal.

Mai întâi, cu compasiune şi solidaritate faţă de durerea celor două familii ale tinerelor ucise, ierarhul a înălţat rugăciuni, înaintea Sfântului Altar, atât pentru victime, cât şi pentru părinţii şi rudele îndurerate ale acestora, îndemnând credincioşii să-i pomenească în rugăciunile lor pe cei afectaţi de astfel de situaţii grave.

Apoi, în cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei, în care se relatează despre vindecarea slăbănogului din Capernaum.

„Când încercările şi suferinţele celorlalţi ne dor şi pe noi, atunci putem spune că suntem creştini. În Evanghelia de astăzi, Domnul Hristos se adresează bolnavului într-un mod părintesc, foarte apropiat şi îl invită să vină aproape, căci toţi cei bolnavi sunt fiii iubiţi ai Domnului şi ei nu sunt singuri.

Dumnezeu ştie, vede şi cunoaşte că toate bolile noastre sunt urmările păcatelor. Păcatul aduce boala, iar boala aduce moartea, aşa cum ne spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani la capitolul 6, versetul 23. Noi păcătuim faţă de Dumnezeu, de propria persoană, de semenii noştri şi de creaţie. De aceea, Mântuitorul Hristos îşi începe orice lucrare prin iertare, pentru că este Părinte şi pentru că El doreşte să fim în continuare fiii Săi.

Domnul ne spune că atunci când suntem dezlegaţi de păcate, atunci suntem cu adevărat oameni liberi de a iubi şi de ajuta, asemena celor patru prieteni liberi care l-au purtat pe fratele lor biruit şi imobilizat de boală. 

Hristos Domnul este pentru noi toţi, Doctorul şi Vindecătorul nostru de păcate, este Doctorul înmulţirii credinţei noastre, iar credinţa noastră trebuie să se odihnească în iubire. Când credinţa noastră se odihneşte în iubire, am descoperit medicamentul vindecării sociale, din ura, violenţa şi moartea pe care păcatul le cultivă cu timp şi fără timp“, a spus ierarhul.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop a vorbit şi despre manifestarea agresivă a răului între semeni şi în societate, ca rezultat al înstrăinării de Dumnezeu şi preocuparea doar de cele materiale.

„Răutatea se propagă repede, ea este contagioasă şi vine pe anumite căi ademenitoare sub forma plăcerii, iar o plăcere înmulţită fără măsură, evident aduce tulburare, lipsă de discernământ şi în final orbire. Există o orbire chiar şi cu ochii deschişi.

Despre această orbire cu ochii deschişi, ca forţă a răului, a păcatului şi a plăcerilor în viaţa aceasta, ne-a avertizat Mântuitorul nostru Iisus Hristos când ne-a spus că «ochi au şi nu văd, urechi au şi nu aud». Cu alte cuvinte, deşi Hristos ne-a arătat diferenţa dintre întuneric şi lumină, dintre moarte şi viaţă, dintre violenţă şi starea paşnică, liniştită, fraternă şi iubitoare, de multe ori manifestarea oamenilor este contrarie.

În strigătul fratelui nostru îl auzim pe Domnul, în privirea căutătoare a semenului nostru se vede Domnul care ne caută, şi în răspunsul bun oferit, Domnul începe să lucreze şi să reverse din izvorul bunătăţii Sale, bunătate, pace, bucurie, binecuvântare, înfrânare, generozitate, milă, iertare şi dragoste.

Cu cât ne alimentăm din izvoarele Harului, cu atât suntem mai bogaţi sufleteşte, iar bogăţia sufletească este invers faţă de bogăţia materială, care este cotropitoare, îl acaparează pe om şi îl îndepărtează chiar de semenii săi. Bogăţia spirituală este o şansă şi pentru bogăţia materială, căci prin bogăţia spirituală se împărtăşeşte şi celorlalţi din bogăţia materială şi astfel, ea devine un mijloc şi o cale de întâlnire, în bucurie şi în pace, a semenilor noştri”, a mai spus chiriarhul Dunării de Jos.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite