„Arest la domiciliu” pentru porcii din estul judeţului Galaţi. Proprietarii care încalcă regula riscă doi ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsura a fost luată din cauza focarelor de pestă porcină africană depistate la Suceveni şi la Vameş (adică exact la extremităţile de est şi de vest ale judeţului). Cei prinşi că transportă porcii (pentru vânzare, relocare sau orice alt scop), cu orice vehicul sau pe jos, riscă amenzi uriaşe şi chiar dosar penal.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit joi dimineaţă (30 august 2018) şi a aprobat Planul de măsuri la confirmare în zona de protecţie şi cea de supraveghere ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în exploataţiile din localitatea Vameş, comuna Piscu.

În urma confirmării, pe 29 august 2018, a prezenţei virusului pestei porcine africane de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti– Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, gospodăriile din localitatea Vameş au fost plasate sub supraveghere oficială şi au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Galaţi a dispus, conform planului de măsuri adoptate, pentru a preveni răspândirea bolii, sacrificarea porcilor din exploataţiile aflate pe raza localităţii Vameş, imediat după confirmarea suspiciunii, prin metoda uciderii preventive şi ecarisarea carcaselor.

„Ca urmare a confirmării prezenţei virusului pestei porcine, s-a instaurat o zonă de protecţie în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localităţii Vameş, şi o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include include zona de protecţie, pe raza localităţilor Piscu, Nămoloasa Sat, Tudor Vladimirescu, Hanu Conachi, Mânăstire Vladimireşti, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Izvoarele, Schela, Independenţa şi Corbu Vechi (judeţul Brăila)”, a precizat instituţia Prefectului judeţului Galaţi.

Practic, porcii sunt în „arest la domiciliul” până când criza pestei porcine africane se va încheia cumva. În aceste zone, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizare; animalele sunt supuse supravegherii clinice de către medicii veterinari etc. Potrivit legislaţiei în vigoare, încălcarea acestei interdicţii se pedepseşte inclusiv penal, respectiv cu până la doi ani de închisoare, pentru „zădărnicirea combaterii bolilor” (articolul 352 din Codul Penal).

Conform prevederilor H.G. 1214/2009 modificată şi completată prin HG 484/2018, proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri. 

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, a mai transmis Instituţia Prefectului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite