Aplicaţia creată de un student identifică o imagine dintr-un milion. Programul foloseşte inteligenţa artificială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Procopenco Foto: arhiva personală
Gabriel Procopenco Foto: arhiva personală

Studentul Gabriel Procopenco a realizat o aplicaţie care îi permite utilizatorului să găsească imediat, într-o bază de date, orice imagine îşi doreşte, folosindu-se doar de câteva cuvinte-cheie.

Gabriel Procopenco (21 de ani) este student în anul IV la Facultatea de Inginerie din Galaţi, la specializarea Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, şi spune că este fascinat de programare şi, în special, de domeniul inteligenţei artificiale. 

Este atât de pasionat încât îşi petrece şi timpul liber făcând tot asta: este membru al unui cerc ştiinţific din cadrul facultăţii – Cercul Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor –, unde se întrece cu alţi colegi în rezolvarea unor probleme, al căror grad de dificultate creşte progresiv odată cu înaintea în materie. Astfel, explică tânărul, studenţii îşi testează creativitatea şi îşi pun la încercare rezistenţa la efort.

Găseşte imaginea din cuvinte

Interesul său pentru informatică nu s-a manifestat doar la şcoală, ci şi practic. Gabriel a creat recent un program care foloseşte inteligenţa artificială, prin intermediul căruia utilizatorul poate identifica în câteva secunde pozele dorite dintr-un fişier care poate cuprinde sute de mii sau chiar milioane de fotografii. Ideea i-a venit după ce a căutat recent o fotografie într-o bază de date şi i-a fost foarte greu s-o găsească.

Sistemul identifică anumite caracteristici într-o fotografie pe baza cuvintelor-cheie
scrise de utilizator – de pildă: iarnă, vară, clădire, animal. „Este un soft care găseşte într-o imagine componentele vizuale distinctive, cum ar fi păduri, nisip, apă. Dacă este o fotografie făcută în interiorul unei clădiri, identifică imediat liniile regulate, cum sunt pereţii şi uşile. Dacă este realizată în exterior, caută alte puncte de identificare şi, în funcţie de culori şi alte caracteristici, distinge obiectele“, explică studentul.

Aşadar, dacă dorim să găsim pozele făcute vara, în care se vede marea şi nisipul, aplicaţia va identifica în câteva secunde doar acest gen de imagini, pe baza culorilor şi a elementelor de identificare specifice pe care utilizatorul i le-a oferit.

Pentru uz casnic, companii şi instituţii

Sistemul dezvoltat de Gabriel este o inovaţie, pentru că, de pildă, şi Google are un algoritm de căutare asemănător, dar care identifică doar feţele oamenilor. Tânărul spune că a reuşit să-l conceapă după numai câteva săptămâni de muncă, din resursele puse la dispoziţie de cercul ştiinţific la care participă. Aplicaţia a fost deja testată, la 1.200 de căutări, rata de succes fiind de 90%. După ce imaginile sunt încărcate într-o bază, sistemul conceput de Gabriel le clasifică în doar zece secunde, în funcţie de conţinutul lor, iar când utilizatorul începe să caute anumite fotografii, folosindu-se de cuvintele-cheie, le identifică imediat.

gabriel procopenco inginerie student Galati 1

FOTO arhiva personală

Fiecare imagine primeşte de la aplicaţie câteva markere, cum se numesc în limbaj de specialitate, iar acestea vor fi folosite la căutările ulterioare. „Sistemul rezolvă o problemă mai deosebită, şi anume identifică conţinutul unei poze. Calculatorul nu reţine şi nu înţelege, evident, conţinutul unei imagini sau al unui film. Nu face diferenţa între un copac, un om sau un animal. Acesta vede doar o matrice de 1 şi 0 reprezentând valorile fiecărui pixel. Programul creat de Gabriel nu caută într-o bază de date sau pe calculatorul nostru numele unui fişier, ci conţinutul acelei imagini. După cum ştim, când facem poze, aparatul foto sau telefonul dă pozelor o denumire generică în ordine crescătoare. Această aplicaţie este foarte utilă pentru a găsi extrem de repede o imagine sau mai multe atât în baza proprie de imagini, cât şi în cele din cadrul unor companii sau universităţi“, explică Florin Marin Bogdan,  doctor inginer şi şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi, coordonatorul Cercului Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor.

Aplicaţia va fi online şi gratuită

Aplicaţia creată de Gabriel are la bază ceea ce în limbaj de specialitate se numeşte căutare semantică şi face parte dintr-un domeniu intitulat „descrierea imaginii bazată pe conţinut“. De amintit este şi că aplicaţia poate găsi la fel de uşor conţinutul căutat de utlizator şi în fişierele video, folosindu-se de aceeaşi metodă de căutare.

gabriel procopenco inginerie student Galati 3

FOTO arhiva personală

Important de spus e că aplicaţia de căutare a imaginilor ocupă foarte puţin spaţiu, având doar 100 MB, iar în perioada imediat următoare, tânărul o va face disponibilă pe o platformă online, de unde oricine doreşte o va putea descărca gratuit. Gabriel intenţionează ca, pe baza a ceea ce se numeşte în limbaj de specialitate „învăţare supervizată“, să adauge sistemului o nouă funcţie, aceea de a identifica în fotografii pisici şi câini, ţinând cont că sunt foarte mulţi deţinători de animale de companie. Această „învăţare supervizată“ presupune ca sistemul să înveţe gradual trăsăturile distinctive ale animalelor, pe măsură ce utilizatorul încarcă în baza de date mai multe poze cu ele.

Vă mai recomandăm:

Reuşitele majore ale unui tânăr: olimpic internaţional şi câştigătorul unui concurs al National Space Society

Olimpic din Galaţi, câştigător al aurului absolut la Chimie: „Vreau să descopăr un tratament care să vindece cancerul“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite