Aplicaţia care măsoară gropile din asfalt. Se descarcă gratuit pe telefonul mobil şi colectează informaţii prin intermediul vibraţiilor

Aplicaţia care
măsoară gropile din asfalt. Se descarcă gratuit pe telefonul mobil şi colectează
informaţii prin intermediul vibraţiilor

Aplicaţia se descarcă gratuit pe telefonul mobil Foto: UGAL

Marţi, 12 decembrie, a fost lansată în premieră în România aplicaţia SmartRoadSense, ce vizează monitorizarea calităţii carosabilului. Aceasta se descarcă pe smartphone-ul conducătorului auto, iar datele relevante de sistem sunt transmise şi formează o hartă care măsoară starea  tehnică a structurii rutiere stradale prin vibraţiile transmise în timp real în momentul conducerii vehiculului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lansarea aplicaţiei SmartRoadSense în România, la Galaţi, a fost organizată de Fundaţia S.A.T.E.A.N., în parteneriat cu Universita’ degli Studi di Urbino Carlo, Regione Marche, Comuto Sa, Coventry University, Buckinghamshire Advantage, Regione Abruzzo, în cadrul proiectului pilot Crowd For Roads– Horizon 2020. SmartRoadSense este o aplicaţie de crowd sensing pentru monitorizarea calităţii suprafeţei stradale. 

După cum se ştie, bugetul alocat administraţiilor de drumuri este mult sub cel necesar menţinerii reţelei la anumite standarde tehnice, astfel  că utilizarea unui sistem de administrare a structurilor rutiere a devenit o necesitate. Sistemul de  monitorizare a structurilor rutiere propus prin proiectul Horizon 2020 – Crowd4Roads este eficient şi simplu de utilizat. 
 
Cu ajutorul lui, pe baza unor criterii tehnice şi folosind o  aplicaţie pe smartphone-ul conducătorului auto, datele relevante de sistem sunt transmise şi formează o hartă care măsoară starea  tehnică a structurii rutiere stradale prin vibraţiile transmise în timp real în momentul conducerii vehiculului. 
 
”Porneşti aplicaţia şi uiţi de ea. În Italia, cei care folosesc această aplicaţie primesc bani, iar datele colectate sunt stocate anonim într-un server”, a declarat Alessandro Bogliolo, profesor la Universitatea de informatică din Urbino, în cadrul unei prezentări a aplicaţiei la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi. 
 
Aceste informaţii sunt prelucrate de un software Smart Road Sense realizat de Universitatea de informatică din Urbino.  Prin aplicarea unui sistem de monitorizare a structurilor rutiere pe baza acestei aplicaţii, pot fi concepute diferite strategii pentru realizarea întreţinerii şi refacerii străzilor.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările