Aperitivul 100% natural, fără aditivi şi coloranţi, inventat de o tânără din Galaţi: „Are 170 de grame şi conţine 25% din necesarul zilnic de kilocalorii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aperitivul creat de studenta Gabriela Danoiu FOTO Valentin Trufaşu
Aperitivul creat de studenta Gabriela Danoiu FOTO Valentin Trufaşu

Gabriela Dănoiu, studentă în anul II la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi, a absolvit Liceul Pedagogic, a vrut să se înscrie la Facultatea de Geografie, dar printr-o întâmplare a ajuns la Inginerie Alimentară, legându-şi numele de un produs creat 100% din ingrediente naturale.

Gabriela Dănoiu (20 de ani), studentă în anul II la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi, a devenit cunoscută la nivel naţional după câştigarea Ecotrophelia 2019, cea mai importantă competiţie studenţească destinată creării de produse alimentare inovative din România. Ne mărturiseşte însă că modul în care a ajuns la Facultatea de Inginerie Alimentară din Galaţi este o pură întâmplare.

”Am absolvit Liceul Pedagogic, m-am înscris la Facultatea de Geografie din Bucureşti, cu intenţia de a deveni ghid turistic, dar nu mai erau locuri fără taxă, aşa că am venit în singurul loc din ţară unde mai erau locuri fără taxă, adică la Facultatea de Inginerie din Galaţi. Nu a fost uşor să trec de la limbi străine la chimie, dar încet, încet a ajuns să îmi placă, iar acum mă regăsesc în ceea ce fac”, ne dezvăluie studenta.

Ne spune deschis că este nevoie ca în şcoli să se pună în primul rând un accent mai mare pe scrierea şi vorbirea în limba română. ”Mulţi tineri nu ştiu să scrie şi să vorbească corect în limba română şi cred că este de lucrat la acest capitol”, ţine să puncteze Gabriela. A avut parte de experienţa vieţii ei după ce a câştigat Ecotrophelia 2019, alături de alte două colege de echipă, Laureana Odajiu şi Alina Gabriela Bogdan, cu un aperitiv realizat din ingrediente naturale, care poartă denumirea de Hemp Mini-Meal.

Aperitivul este compus din două produse, o pastă tartinabilă şi biscuiţi ce conţin un adaos de pudră proteică de cânepă, o inovaţie în domeniul produselor alimentare. O provocare a fost atât pentru ea, cât şi pentru colegele ei, să le explice persoanelor neavizate că pudra proteică de cânepă nu conţine acea substanţă halucinogenă de care mulţi au auzit, ci este acelaşi produs folosit pe scară largă în comerţ la milk-shake-uri şi batoane energizante.

Analiză senzorială pentru definirea gustului

Gabriela ne mărturiseşte că i-a venit ideea creării aperitivului într-o perioadă de post şi s-a gândit că poate realiza alături de colegele ei un produs care să nu conţină carne, dar care în egală măsură să fie consistent şi să aducă celui care îl consumă un aport important de minerale şi aminoacizii esenţiali. A fost o muncă de câteva luni de zile, în care Gabriela şi colegele ei au experimentat permanent pentru a crea un aperitiv care să placă ca gust, dar să fie în egală măsură şi hrănitor.

gabriela danoiu Galati 2

FOTO UGAL

”Am simţit nevoia unui condiment cu un gust mai intens şi atunci m-am gândit la usturoi şi la coriandru. Îi mai trebuia ceva şi ne-am gândit să fie ceva special”, ne dezvăluie studenta cum s-a ajuns la varianta finală a produsului. Gabriela şi colegele ei au făcut şi o analiză senzorială pe zeci de persoane tocmai pentru a fi sigure că aperitivul pe care l-au creat are un gust atractiv. Ceea ce a legat deliciosul aperitiv, dar i-a dat şi gust, a fost până la urmă o legumă comună, şi anume mazărea.

Imagine indisponibilă

Gabriela Dănoiu, Laureana Odajiu şi Alina Gabriela Bogdan FOTO Valentin Trufaşu

”Am tot testat şi aperitivul era ba prea amar, ba nu se lega. Atunci am încercat cu mazăre şi a mers excelent”, ne introduce puţin studenta în ”bucătăria” produsului. O porţie de Hemp Mini-Meal are 170 de grame, fiind compusă din 80 de grame de biscuiţi şi 90 de grame de pastă vegetală tartinabilă, un aport caloric de 500 de kilocalorii, care reprezintă 25% din necesarul zilnic al organismului calculat la o dietă de 2.000 de kilocalorii.

Aport consistent de  minerale şi aminoacizi esenţiali

Important de amintit este că aperitivul creat de Gabriela şi colegele sale s-a dovedit extrem de rezistent în timp, dacă este ţinut la temperatura camerei. ”Testele microbiologice au scos în evidenţă faptul că pasta tartinabilă era comestibilă şi la două luni de la momentul creării ei”, ţine să precizeze tânăra. Aperitivul a fost conceput astfel încât să poată fi consumat la o singură masă.

gabriela danoiu Galati 1

FOTO UGAL

Cele două produse care îl compun sunt 100% naturale, deci nu conţin aditivi sau coloranţi, au toţi aminoacizii esenţiali, sunt bogate în omega 3 şi omega 6, în special pasta tartinabilă, şi aduc consumatorului  un aport important de minerale, fiind vorba de fier, fosfor, magneziu şi mangan. Vorbim practic de o pastă tartinabilă care se serveşte cu un biscuit aperitiv obţinut din făină integrală de grâu cu adaos de pudră proteică de cânepă. Pasul următor va fi înregistrarea produsului la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, iar apoi încheierea unui parteneriat cu un producător care să scoată aperitivul pe piaţă.

gabriela danoiu Galati 3

Gabriela prezintă Hemp Mini-Meal FOTO Valentin Trufaşu

Gabriela ne dezvăluie că există mai multe strategii de marketing pentru a vinde produsul, pornind de la comercializarea lui în actuala formă şi până la vânzarea separată a pastei tartinabile şi a biscuiţilor. Este doar un început de drum, studenta având în plan pe viitor să creeze şi alte produse sănătoase, din ingrediente naturale, care să se adreseze de pildă femeilor care vor să slăbească adoptând un stil de viaţă sănătos.

După absolvire, intenţionează să revină la Focşani, oraşul unde s-a născut, şi să profeseze în industria alimentară pentru că astfel va avea şansa de a-şi dezvolta permanent creativitatea, inovând mereu pe produsele care îi vor trece prin mână.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite