APCA Galaţi a câştigat un grant pentru primul afterschool interactiv şi creativ din ţară destinat copiilor cu autism

APCA Galaţi a câştigat un grant pentru primul afterschool interactiv şi creativ din ţară destinat copiilor cu autism

Afterschool-ul va funcţiona din 2015. Foto: Adevărul

Afterschool-ul va fi amenajat cu fondurile castigate de asociatie in cadrul competitiei de proiecte derulate de platforma Teimplici.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Din 2015, la APCA - Asociatia de Sprijin pentru Parinti si Copiii cu Autism Galati va functiona primul afterschool interactiv si creativ din tara destinat copiilor cu tulburări din spectrul autist (TSA).

Scopul proiectului il reprezinta crearea unui sistem de predare-invatare adaptat pentru copiii cu autism, folosind mijloacele tehnologiei moderne (tabla interactiva + softuri speciale), cu ajutorul principiilor terapiei comportamentale aplicate (ABA), sub supervizarea specialistilor, ceea ce este inedit pentru Romania. Acest sistem de predare-invatare adaptat copiilor cu TSA este unul inovativ si ar putea fi luat ca model in integrarea acestor copii in sistemul de invatamant de masa sau in activitatile altor organizatii din domeniu.

In cadrul orelor de tip afterschool, 20 de copii din APCA Galati vor participa la activitati specifice, dar si la o serie de ateliere creative, coordonate de un artist hand-made, prin care sunt ajutati sa isi dezvolte mai rapid cognitia, limbajul, motricitatea, interactiunea sociala si simturile. De asemenea, proiectul prevede deschiderea, pe site-ul APCA, http://autism-apca.ro/, a unui magazin online, unde vor putea fi vandute produsele realizate in cadrul acestor ateliere.

„Afterschool-ul se va deschide si gratie galatenilor care au votat online proiectul, intrucat selectia s-a bazat nu numai pe evaluarea de catre juriu a celor 180 de proiecte inscrise in competitie, ci si pe numarul de sustinatori din comunitatea locala. Prin includerea copiilor cu autism intr-un astfel de sistem de tip afterschool urmarim valorificarea la maximum a potentialului lor si formarea unor comportamente adecvate, astfel incat acestia sa se poata integra la scoala si in societate in general, intr-un mod acceptabil si cu minim ajutor. Nu in ultimul rand, prin implementarea proiectului oferim un potential model de predare interactiva adaptata nevoilor copiilor cu autism”, a declarat presedinta APCA Galati, Nicoleta Lupoae.

Proiectul „Afterschool interactiv si creativ pentru copiii speciali” este unul dintre cele 180 de popiecte inscrise la competitia de pe platforma www.teimplici.ro, desfasurata intre 21 noiembrie si 11 decembrie 2014. Doar 10 ONG-uri au fost desemnate castigatoare, iar in 2015 acestea vor primi sponsorizari in valoare totala de aproape 50.000 de euro. Teimplici.ro este pagina oficiala de Responsabilitatea Corporativa a Telekom Romania Communications si Telekom Romania Mobile Communications.

APCA Galati a fost infiintata in 2011 de parintii unui copil cu autism, fiind primul ONG din judet care si-a axat activitatea strict pe problematica tulburarilor din spectrul autist. Din 2014 este membră FEDRA – Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist. În programele APCA sunt prinsi, in prezent, 65 de copii cu autism din municipiul Galati si din judet, activitatea desfasurandu-se la sediul din incinta Scolii Speciale Nr. 2 „Constantin Pufan”, etaj III, dar si in alte locuri din oras, prin sprijinul colaboratorilor din diverse proiecte. Asociatia isi propune sa mobilizeze si sa sprijine familiile copiilor cu autism in vederea obtinerii unui grad cat mai ridicat de recuperare a celor din urma.
 

citeste totul despre: