Anul 2018 începe cu o veste proastă pentru gălăţeni: de la 1 ianuarie s-au scumpit apa caldă şi căldura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majorarea aprobată de Consiliul Local este de 2,88 lei pe gigacalorie. Totuşi, 57% din preţul de cost al energiei termice este în continuare subvenţionat de la bugetul oraşului. În plus, municipalitatea mai plăteşte şi 2,5 milioane de lei pe lună pentru acoperirea pierderilor din reţea.

Veşti proaste pentru proprietarii celor 19.000 de locuinţe din Galaţi încă branşate la sistemul public de furnizarea a agentului termic pentru apa caldă şi încălzire: de la 1 ianuarie 2018, căldura furnizată în sistem centralizat este mai scumpă cu 2,88 lei/Gcal.

Decizia a fost luată prin votul aleşilor locali care, la ultima şedinţă de Consiliu Local din 2017 au stabilit că preţul local al energiei termice facturate populaţiei va fi de 203,57 lei/Gcal, faţă de 200,69 lei/Gcal, cât fusese stabilit în noiembrie 2017, tot prin hotărâre de CL.

Scumpirea este însă modică dacă ţinem cont că subvenţia unitară de la bugetul local, pentru acoperirea diferenţelor de preţ, rămâne de 270,24 lei/Gcal, adică de 57% din costurile toatale. Mai exact, proprietarii apartamentelor branşate la sistemul centralizat plătesc doar 43% din ceea ce consumă.

În raportul de specialitate al proiectului de hotărâre adoptat se arată că, printr-o adresă, societatea de distribuire Calorgal SA a solicitat recalcularea preţului local de producere, transport, distribuţie şi furnizare al energiei termice destinată populaţiei ca urmare a unei decizii emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Problema este că, dincolo de această subvenţie consistentă, funcţionarea sistemului generează şi alte costuri suplimentare, de-a dreptul uriaşe. De altfel, prima lună de furnizare a căldurii în sistem centralizat din iarna 2017-2018 s-a dovedit un dezastru la Galaţi, generând pierderi de 2,5 milioane de lei.

Mai exact, Calorgal SA a reuşit pe luna noiembrie să factureze doar 40% din cantitatea de energie termică primită de la Electrocentrale (respectiv 10.000 din cele 22.000 de gigacalorii), restul fiind pierdere. Despre toate acestea vom reveni cu o analiză detaliată de costuri, pentru a identifica exact starea sistemului de termoficare şi impactul acestuia asupra bugetului oraşului.

„Bugetul local nu este un sac fără fund şi nu avem tiparniţă de bani la Primăria Galaţi. Singurul lucru pe care putem să-l facem este să chivernisim şi mai bine puţinii bani pe care îi avem, să tăiem din acele găuri negre care, în permanenţă, consumă bani de la bugetul local”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu în privinţa pierderilor imense generate de reţea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite