Angajaţii prinşi la muncă în timpul şomajului tehnic riscă 7 ani de închisoare. ITM face deja controale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe perioada şomajului tehnic contractul se suspendă iar angajatul nu are voie să lucreze FOTO Arhivă
Pe perioada şomajului tehnic contractul se suspendă iar angajatul nu are voie să lucreze FOTO Arhivă

Inspectoratele Teritoriale de Muncă (ITM) din toată ţara au început să verifice firmele care au cerut intrarea unor angajaţi în şomaj tehnic, subvenţionat de la bugetul de stat, din cauza pandemiei de Covid-19. La Galaţi au fost descoperite deja două cazuri.

Introducerea subvenţiilor de stat pentru plata a 75% din salariile angajaţilor intraţi în şomaj tehnic din cauza pandemiei de Covid-19 a stârnit un adevărat val de critici în spaţiul public, mulţi români fiind de părere că pretextul va duce la o „sifonare” masivă a banilor publici.

Lucrurile nu sunt, însă, atât de simple pe cât par, deoarece în ultima perioadă Inspectoratele Teritoriale de Muncă (ITM) din toată ţara au început să verifice firmele care au trimis angajaţii în şomaj tehnic şi au cerut subvenţii, iar pedepsele pe care le riscă cei care deturnează fondurile sunt foarte mari.

Pentru moment nu este disponibilă o situaţie centralizată la nivel naţional, însă la nivel judeţean au început să apară primele rezultate ale controalelor. Spre exemplu, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi a efectuat în ultima săptămână mai multe acţiuni de control la firme din construcţii şi la service-uri auto, prilej cu care a depistat deja nereguli.

„Au fost identificate, la patru angajatori, 13 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, astfel: o persoană depistată la muncă fără contract individual de muncă; două persoane depistate la muncă în perioada în care au contractul individual de muncă suspendat; 10 persoane depistate la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parţial. Au fost aplicate amenzi în valoare de 163.000 de lei, iar pentru neconformităţile constatate au fost dispuse 57 de măsuri”, informează ITM Galaţi.

Atrag atenţia cele două persoane cu contractele de muncă suspendate (pe motive de şomaj tehnic subvenţionat), dar care erau prezente la muncă. În cazul acestora, dincolo de amenda aplicată de ITM, se vor deschide şi dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii „obţinerea ilegală de fonduri”.

Acesta este reglementată de art. 306 din Codul Penal în vigoare şi prevede că: „Folosirea ori prezentarea de documente sau date false, inexacte ori incomplete, pentru primirea aprobărilor sau garanţiilor necesare acordării finanţărilor obţinute sau garantate din fonduri publice, dacă are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.

Interesant este că atât angajatorul cât şi angajaţii vor răspunde penal în astfel de situaţii de încălcare a legii, după cum explică avocatul Costel Gâlcă.

„În cazul în care salariatul are contractul de muncă suspendat, angajatorul nu îi poate solicita să îşi îndeplinească atribuţiile, iar salariatul poate refuza sarcinile primite în aceste condiţii. O astfel de solicitare din partea angajatorului pe perioada suspendării contractului individual de muncă poate face obiectul unei sesizări către Inspecţia Muncii / ITM. Sesizările se pot depune online, la adresa https://www.inspectiamuncii.ro/petitii-si-sesizari”, spune avocatul.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite