Angajaţii ArcelorMittal Galați ies marţi în stradă. Motivul este legat de blocarea negocierii salariilor pe 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii de la Combinat speră într-o majorare salarială
Muncitorii de la Combinat speră într-o majorare salarială

Niciunul dintre sindicatele de pe platforma siderurgică nu a reușit să aibă reprezentativitatea legală de 50% plus unul dintre angajații companiei. În aceste condiții, patronatul nu va negocia cu liderii de sindicat, ci cu reprezentanții desemnați de adunarea generală a salariaților.

Schimbarea legislației muncii a produs un adevărat haos sindical la ArcelorMittal Galați, cea mai mare întreprindere privată din România. Dacă în anii precedenți negocierile salariale au fost purtate de administrația combinatului siderurgic gălățean cu liderii sindicatelor - de regulă, pe platformă au existat tot timpul între 5 și 8 sidicate reprezentate - de data aceasta lucrurile sunt mult mai complicate.

Potrivit Noului Cod al Muncii, un sindicat poate participa la negocieri salariale doar dacă demonstrează că are ca membri cel puțin jumătate plus unul dintre angajații societății. Or, la combinatul de la Galați, niciunul dintre sindicate nu îndeplinește acest criteriu, având cel mult 20%.

În caz contrar, negocierile se poartă cu reprezentanții desemnați de salariați, în urma unei adunări generale a angajaților. Strict în litera legii, asta ar înseman că toți cei 8.700 de angajați ai ArcelorMittal Galați ar trebui să oprească lucrul, să se adune într-o sală (mau curând pe un stadion!) și să-și aleagă delegații pentru negocierea salariilor pe 2012.

Gheorghe Tiber, liderul Sindicatului Naţional Solidaritatea al Metalurgiştilor, crede că dacă angajații nu se mișcă rapid, au doar de pierdut. „Dacă nimeni nu va putea îndeplini condiţiile pentru a putea participa până pe data de 31 decembrie la negocierea noului contract, atunci de la 1 ianuarie 2012 vom rămâne fără CCM la nivel de unitate. Deoarece nu există nici contract la nivel de ramură şi nici la nivel naţional, vor fi valabile doar contractele individuale de muncă ", a declarat Tiber.

Liderul Solidaritatea spune că deja a inițiat o acțiune de mobilizare a angajaților, însă că totul de depinde de unitatea siderugiștilor. „Sindicaliştii de la Solidaritatea au luat decizia începerii semnăturilor necesare pentru ca patru sindicalişti să poată participa la negocieri în calitate de reprezentanţi ai salariaţilor. Cei patru sunt Blându Dănuţ, Cucula Neculae, Şandor Vladimir şi Goia Cristian. Angajaţii Combinatului care doresc să fie reprezentaţi la negocieri pot semna pe tabele pentru ca cei patru să îi reprezinte, şi aici mă refer la oricare angajat al Combinatului, indiferent la ce sindicat este membru”, a declarat Tiber.

Marţi, la ora 14, 30, la poarta principala a combinatului va fi organizată o adunare generală unde sindicaliștii se așteaptă participe cât mai mulţi salariaţi care doresc să se negocieze Contractul Colectiv de Muncă la ArcelorMittal Galați. practic este nevoie de strângerea a circa 4.500 de semnături.

În aceste condiții, șansele ca marți, 15 noiembrie 2011, să înceapă discuțiile dintre salariați și conducerea combinatului sunt egale cu zero. „Data de 1 decembrie este un termen mult mai realist”, este de părere Gheorghe Tiber.

Sindicaliştii de la FSS Metarom au ales o altă cale de negociere, respectiv încearcă să facă rost de numărul de membri de sindicat stabilit prin lege. Ei au decis constituirea sindicatului Siderurgistul (care să absoarbă mai multe sindicate de pe platformă), a cărui înfiinţare se află încă pe rolul instanţei.

Marea problemă a momentului este că pe 15 noiembrie are loc o nouă întâlnire între conducerea ArcelorMittal și liderii de sindicat, la care aceștia din urmă trebuie să demonstreze că îndeplinesc condițiile legale pentru a putea negocia. Lucru foarte complicat, câtă vreme noul sindicat stă la mâna judecătorilor (iar procedura ar putea dura până la finele lunii noiembrie), iar adunarea generală a salariaților stă sub semnul incertitudinii.

În același timp, conducerea ArcelorMittal a anunțat deja că nu va accepta la negocieri decât cel mult 10 reprezentanți ai salariaților sau sindicatul care demonstrează că deține majoritatea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite