Angajat Arcelor Mittal: „E mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maistrul Costel Gavrilă povesteşte despre condiţiile de muncă din combinat  Foto: Corina Misăilă
Maistrul Costel Gavrilă povesteşte despre condiţiile de muncă din combinat Foto: Corina Misăilă

Cazul Chiţu a deschis cutia Pandorei la Combinat: ies la iveală teroarea şi abuzurile la care sunt supuşi angajaţii. Costel Gavrilă şi Constantin Iuraşcu, doi foşti angajaţi ai ArcelorMittal, rup tăcerea şi povestesc despre condiţiile grele de muncă de acolo.

Cutia Pandorei a fost deschisă la Arcelor Mittal. După articolul „Lucrez cu sabia deasupra capului”,  apar noi informaţii care confirmă declaraţiile inginerului Emil Chiţu. În exclusivitate, foşti angajaţi ne-au dezvăluit despre iadul din ArcelorMittal.

CITEŞTE ŞI:    

Angajaţii ArcelorMittal acuză: “Suntem sclavi fără drept de replică!”

Sindromul "Carmen Câciu" şi la ArcelorMittal: „Lucrez cu sabia deasupra capului", declară un angajat al combinatului gălăţean

Costel Gavrilă a lucrat din 1978 şi până în 2008 în combinat. În cei 30 de ani de muncă a trecut prin diverse funcţii, până a ajuns maistru. Problemele în Uzina Piese de Schimb (UPS) au apărut în momentul când a fost numit director Dorin Furtună şi a pus-o, la rândul său, şefă de secţie pe ing. Liliana Vlad.

 „Are accese de furie. Jigneşte şi ameninţă angajaţii. Nu ştie să lucreze cu omul. Mi-e milă de cei care mai lucrează acolo. De exemplu, maistrul Iancu Petruş este terorizat de această şefă. Nu vorbeşte pentru că îi e frică.

Despre Chiţu pot să vă spun că este un om corect şi muncitor. A plecat de jos, a făcut facultate şi a ajuns inginer. A muncit mult pentru funcţia asta. El a vrut să facă treabă corect, dar în momentul în care ai nişte idei te anilihilează şi te pun la zid”, ne-a spus Costel Gavrilă.
 
Mai rău ca-n ocnă

Maistrul Gavrilă povesteşte că munca din combinat este mai grea ca-n ocnă. Utilajele sunt vechi şi depăşite, iar investiţiile sunt praf aruncat în ochi.

„Ştiţi  filmul rusesc «Aşa s-a călit oţelul»? Aşa se munceşte şi în combinat. Mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu. Utilajele sunt vechi şi depăşite.  Nu s-a investit nimic. Interesul e să distrugă aici şi să menţină capacităţile acolo la ei. E pe ducă combinatul. Totul se muşamalizează. ITM  şi Protecţia Mediului intră pe o uşă şi ies pe alta”, povesteşte maistrul.

„După 30 de ani de muncă, am plecat ca un câine de acolo. Dar nu m-am uitat o clipă înapoi!”, a încheiat  Costel Gavrilă.

Constantin Iuraşcu, fost inspector cu utilajele, spune că nu se respecta fişa postului, iar oamenii erau obligaţi să facă diverse lucrări neautorizate, în urma cărora apăreau accidente de muncă.

Turnătorie la forjă

 „Nu se ţinea cont că eşti inginer sau forjor. Azi erai şef de secţie, mâine de trimiteau la proiectări sau la măturat. Mulţi sunt de la ţară, au copii şi nu-şi permit să-şi piardă locul de muncă.. Dacă îţi turnai colegii, erai bine văzut de Vlad Liliana.  La fel şi cu Ordonanţa. Cei care plecau erau condiţionaţi să-şi toarne colegii”, spune Constantin Iuraşcu.
 
ITM a fost sesizat

Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi a fost sesizat în legătură cu cazul lui Emil Chiţu. „Urmează să facem un control în Uzina Piese de Schimb”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al ITM, Carmen Corodeanu.
 
Inginerul Chiţu, 43 de ani, a ajuns în stare gravă la Neurologie, din cauza stresului la locul de muncă. El susţine că este obligat să suporte calvarul de la serviciu de teamă că nu o să mai aibă cu ce-şi întreţine cei doi copii.

Organismul său a cedat după ce şefii l-au ameninţat că-l dau afară. Diagnosticul pus de medici este: sindrom cronic migrenos, tulburare conversivă în urma unor stări de tensiune.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite