Anchetă la Spitalul Judeţean Galaţi. Un bătrân bolnav de cancer a aşteptat 30 de ore la Urgenţă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzaţii grave la Spitalul Judeţean Galaţi deoarece ce un pacient, în vârstă de 86 de ani, bolnav de cancer, a aşteptat 30 de ore în aşteptarea rezultatului testului Covid-19. Fata bătrânului, medic român stabilit în SUA de 20 de ani, susţine că în cele 30 de ore tatăl său nu a primit tratament, iar starea de sănătate s-a agravat şi mai mult.

Femeia a trimis o petiţie conducerii Spitalului Judeţean Galaţi în care solicită mai multe explicaţii cu privire la modul în care a fost tratat tatăl său.

„Joi 17 Decembrie la ora 11.00 dimineaţa, tatăl meu a fost adus la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Galaţi cu o ambulanţă. Tata are 86 de ani, a avut cancer de colon (acum are colostomie, stabilă, de doi ani) şi a chemat ambulanţa pentru că voma de doua zile, avea crampe şi nu avea tranzit intestinal prin colostomie. 

Bineînţeles că m-am aşteptat să fie testat pentru Covid şi apoi tratat ca o urgenţă - pentru că e UPU, Unitate de Primire Urgenţe. Am înţeles că membrii familiei nu sunt admişi la UPU. Perfect rezonabil. 

Pe de altă parte, cine ia informaţii/anamneza de la pacienţii care nu pot da informaţii? Nu există nici un sistem. De exemplu tata, la 86 ani, bolnav şi slăbit. Familia (mama sau eu) nu am primit nici o întrebare sau telefon. 

Tata avea un dosar cu investigaţii de anul trecut (exact aceleaşi simptome, aceeaşi problemă, internat la Spitalul Judeţean-secţia Chirurgie pentru obstrucţie intestinală şi rezolvat), dar nu l-a cerut nimeni”, a scris fiica bătrânului, în scrisoarea adresată Spitalului Judeţean Galaţi.

Raluca Papadopol povesteşte că tatăl său a fost evaluat de medicul UPU şi după aceea a aşteptat 30 de ore pentru rezultatul de test Covid. Iniţial pe un scaun, iar apoi pe o targă.

„30 de ore. Nu i s-a spus dacă are voie sau nu să mănânce sau să bea. A băut apa de la robinet. Mai târziu a vomat. Nu se ştie ce diagnostic a primit iniţial, dar evident nu a fost considerat o urgenţă. Nu i s-a pus nici o perfuzie. 24 de ore fără fluide după deshidratare prin vărsături schimbă homeostazia şi hemodinamica unui organism tânar drastic. La 86 de ani? Poate ucide. Toţi medicii şi asistentele de la UPU ar trebui să ştie asta. Ce înseamnă homeostazie/hemodinamica? Medicul UPU ar trebui să stie. Nu i s-a monitorizat debitul urinar. Nu au fost monitorizate funcţiile vitale. Nu a venit nici un chirurg să îl evalueze. Nu a fost considerat necesar până când nu am întrebat - 24 de ore mai târziu”, susţine aceasta în petiţia adresată conducerii spitalului.

„Mi s-a spus neoficial: „Sunaţi şi spuneţi că sunteţi medic! Nu ar trebui să conteze”

Rudele pacientului spun că nu au primit niciun fel de informaţii de la spital. Mai mult, telefonul de la UPU suna încontinuu şi nu răspundea nimeni.

„Mi s-a spus neoficial: <Sunaţi şi spuneţi că sunteţi medic!> Nu ar trebui să conteze. Toţi pacienţii ar trebui trataţi la fel. Înteleg că situaţia e una de calamitate din cauza de Covid. Din nou - dacă te pretinzi Unitate de Urgenţe ar trebui să faci fata urgenţelor. De tot felul. Nu doar Covid. 

Medicul din UPU are competenţă de Urgenţe. Trebuie să se mişte repede (şi bine!) de la un pacient la altul. Dacă nu e capabil să evalueze urgenţe ar trebui sa facă loc altora  şi să meargă la alte specialităţi mai liniştite. Sau să declare ca sistemul e depaşit şi trebuie ajutor. Încerc să fac eu asta în locul acelui medic.

După ce am reuşit sa contactez medicul din UPU - după 30 de ore! Tata a fost transferat imediat la secţia Chirurgie. După ce a fost pus diagnosticul corect - pe baza informaţiilor mele - a intrat direct în sala de operaţii. Prea târziu însă. În timpul anesteziei, a facut stop cardiac şi a trebuit să fie resuscitat. Intervenţia chirurgicala a fost oprită. A fost transferat la Reanimare.

Familia nu a fost înştiinţată. Încă mai aşteptăm o înstiinţare sau comunicare oficială. Toate informaţiile pe care le avem sunt neoficiale. Sunt convinsă că în mare parte cauza stopului cardiac a fost întârzierea intervenţiei de orice fel. Chirurgicală, resuscitare hidroelectrolitică. Probabil că o ancheta va decide”, a scris Raluca Papadopol, fiica pacientului.  

Reacţia Spitalului Judeţean Galaţi

Reprezentanţii Spitalului Judeţean Galaţi au anunţat că au început o anchetă pentru a stabili modul în care a fost tratat pacientul.

„În data de 21.12.2020 a fost depusă la nivelul secretariatul unităţii noastre o petiţie, motiv pentru care se fac verificări în cadrul secţiilor şi la nivelul personalul medical, privind asistenţa medicală şi tatamentul pacientului respectiv. Concluziile vor fi tranmise petentului în termenul legal”, a declarat Ionuţ Băneşanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Galaţi. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Mi s-a spus neoficial: Sunaţi şi spuneţi că sunteţi medic!. Nu ar trebui să conteze.

Noi dotări pentru Spitalul de Urgenţă din Galaţi. Au fost achiziţionate electrocardiografe de ultimă generaţie

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite