Anchetă penală la Tribunalul şi Curtea de Apel Galaţi. O serie de angajaţi sunt suspectaţi de abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetările au fost declanşate la plângerea formulată către Pachetul Curţii de Apel şi către Consiliul Superior al Magistraturii de către un gălăţean care are dovezi certe că n-a fost citat la propriul proces, dar din actele întocmite de magistraţi rezultă, în mod fals, că procedura s-ar fi îndeplinit.

Un gălăţean domiciliat în comuna Ghidigeni, pe nume Bogdan Banu (36 ani) a provocat o anchetă penală la Tribunalul şi la Curtea de Apel din Galaţi după ce a sesizat procurorii şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) că drepturile i-au fost încălate prin abuz în serviciu şi fals.

Bogdan Banu reclamă faptul că grefiera Anica Sevastin, angajată în cadrul Curţii de Apel Galaţi, precum şi o serie de angajaţi ca personal auxiliar (al căror nume nu îl cunoaşte) în cadrul Tribunalului Galaţi au încălat legea cu privire la comunicarea actelor de procedură în câteva dosare aflate pe rolul instanţelor gălăţene (539/44/2014 şi 2483/121/2014).

Acesta cere pedepsirea celor vinovaţi în conformitate cu art. 246 din Codul Penal, care reglementează abuzul în serviciu.

Ce abuzuri reclamă petentul

Potrivit lui Bogdan Banu, la data de 7 aprilie 2014 a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Galati  plângerea formulată de acesta împotriva soluţiei de neîncepere a urmăririi penale dispusă, prin Rezoluţia nr. 640/P/2012 din 31 ianuarie 2014 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, plângere ce a făcut obiectul dosarului nr. 2483/121/2014.

În document petentul afirmă că un dosar penal care viza un accident de circulaţie cu două victime i-ar fost înscenat de o serie de poliţişti de la Rutieră (care în prezent, de altfel, sunt anchetaţi în acest sens de către Direcţia Generală Anticorupţie şi Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie), pentru a-l face scăpat de adevăratul autor al tragediei.

Una peste alta, Bogdan Banu a cerut strămutarea cauzei, însă la termenul din 16 iunie 2014 solicitarea i-a fost respinsă, judecătorul Mircea Marian Aur notând în sentinţa penală nr. 122/F/16 iunie 2014 (vezi foto), că la dosar au fost depuse „dovezile de aducere la cunoştinţă părţilor despre termenul acordat şi posibilitatea acestora de a se prezenta sau depune memorii”.

Sentinţa în care judecătorul Aur consemnează că s-a făcut citarea FOTO C Crângan

Sentinţa în care judecătorul Aur consemnează că s-a făcut citarea FOTO C Crângan

Reclamantul nu a fost de faţă la termen, însă, pentru simplul motiv că, de fapt, nu a fost înştiinţat cu privire la termen, ceea ce face ca decizia instanţei să fie pasibilă de anulare.

Citat după ce procesul s-a judecat

Partea bizară este că deşi actele procedurale de citare au fost întocmite pe 26 mai 2014 (după cum rezultă din fotocopia alăturată), Poşta Română confirmă (vezi facsimil) că a primit scrisoarea spre distribuire în ziua procesului (16 iunie 2014), predând-o mamei reclamantului în aceeaşi zi, dar la câteva ore după ce procesul se judecase deja.

Adresa prin care Poşta confirmă citarea tardivă a petentului FOTO C Crângan
Adresa prin care Poşta confirmă citarea tardivă a petentului FOTO C Crângan

Adresa prin care Poşta confirmă citarea tardivă a petentului FOTO C Crângan

„La termenul din data de 16 iunie 2014, în dosarul nr. 539/44/2014 al Curţii de Apel Galaţi, grefierul Anica Sevastin a indus în eroare instanţa de judecată privind existenţa la dosar a dovezilor de aducere la cunoştinţa părţilor despre termenul acordat si posibilitatea acestora de a se prezenta sau depune memorii”, spune Bogdan Banu, care cere să i se facă dreptate.

CSM confirmă grava eroare a justiţiei

Sesizat cu privire la cele întâmplate, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dispus o anchetă, soldată cu Rezoluţia nr. 5822/IJ/3156 din 5 decembrie 2016, din care rezultă că „se confirmă susţinerile petentului privind tardivitatea aducerii la cunoştinţă a termenului stabilit” (vezi facsimil).

image

Rezoluţia prin care CSM confirmă abuzul de la Galaţi FOTO C Crângan

De asemenea, CSM precizează că nu poate soluţiona aspectul penal al problemei, motiv pentru care îi recomandă lui Bogdan Banu să facă o plângere către procurori. Ceea ce ce s-a şi întâmplat, ancheta fiind în curs.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite