Anchetă pentru omor din culpă în cazul informaticienei care a murit de inimă în timpul Bacului. Soţul Rozinei: „Vă rog din suflet, nu faceţi zgomot!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rozina Miron FOTO Facebook/Rozina Miron
Rozina Miron FOTO Facebook/Rozina Miron

Dosarul penal este „in rem”, în sensul că sunt cercetate faptele, nu persoanele implicate în tragedie. În acelaşi timp, familia Rozinei Miron, informaticiana de 43 de ani decedată după ce a făcut infarct la muncă, a făcut un apel la „decenţă şi respect”.

Poliţia Galaţi a confirmat faptul că a deschis o anchetă penală în cazul morţii Rozinei Miron, informaticiana în vârstă de 43 de ani de la Colegiu Naţional „Alexandru Ioan Cuza” decedată din cauza stresului şi oboselii, în plin examen de Bacalaureat.

„Inspectoratul de Poliţie al judeţului Galaţi a fost sesizat de către Spitalul Clinic Judeţeande Urgenţă Sfântul Apostol Andrei cu privire la faptul că în data de 26 iunie o femeie de 43 de ani ar fi fost găsită inconştientă în incinta unei unităţi şcolare din municipiu şi a fost transportată la spital, unde a survenit decesul. În baza acestei sesizări s-a întocmit dosar penal de cercetare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă”, a precizat Andreea Rogojină, de la biroul de presă al IPJ Galaţi.

În cursul anchetei vor fi cercetate împrejurările producerii decesului, atât în ceea ce priveşte latura medicală (deocamdată se ştie că moartea informaticienei a fost provocată de un infarct, însă est de văzut şi contextul, dar şi istoricul medical), dar şi în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legislaţiei muncii (aspect investigat în paralel de ITM).

Deocamdată, este cert că informaticiana Rozina Miron a fost obligată de conducerea liceului să muncească foarte multe ore peste program şi să fie la lucru în timpul zilelor libere. Ba chiar să fie în două locuri în acelaşi timp. Convocarea peste programul de lucru nu s-a întâmplat, aşa cum prevede legea, în urma acordului angajatului, ci prin dispoziţie internă, sub ameninţarea cu sancţiuni.

Mai mult decât atât, în plină dispută legată de programul infernal de lucru şi oboseala extremă, conducerea liceului a dispus, pe 23 iunie (într-o zi de vineri, deci) cercetarea disciplinară a angajatei pentru că nu s-ar fi „achitat corespunzător de sarcini” şi ar fi avut „o atitudine ireverenţioasă în faţa conducerii”.

Ambele formulări au fost considerate de liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar (SIP) Galaţi, profesorul Adrian Andrăşescu, ca fiind „străvezii şi insuficiente legal pentru a declanşa o procedură disciplinară”.

De altfel, mai mulţi angajaţi ai unităţii şcolare din Galaţi, dar şi din alte şcoli şi licee din judeţele Brăila şi Galaţi, au postat pe internet mesaje dure, în care acuză puterea politică din România că a perpetuat „un sistem de învăţământ aservit politicienilor, după un model feudal”.

În acelaşi timp, familia Rozinei Miron a făcut un apel la decenţă.

„Va rugam pe toti cei care ne sunteti alaturi cu sufletul cu gandul si cu fapta sa ne lasati ca in liniste, decenta si fara zgomot sa parcurgem si pasii lumesti ai ultimului ei drum! Rog din suflet massmedia si pe oricine posteaza ceva pe net, nu faceti zgomot! Va rog din sufletul meu frant de durere sa nu ne deranjati, sa nu ne invadati viata (din pacate mai sunt doar doua zile din ea), lasati-ma sa simt, sa o jelesc asa cum inca mai pot pe scumpa mea iubi! Si fara zgomote va rog poate ma mai aude totusi si poate o aud si eu si eu spunand «Vă iubesc dar trebuie sa plec, iubitii mei»... Va multumesc din suflet!", a scris Dumitru Miron, soţul Rozinei.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite