Amintiri din Epoca de Aur. Cum „se servea“ cu fete Nicu Ceauşescu la Forum, în Costineşti: „Înţepeneau de frică“

Amintiri din Epoca de Aur. Cum „se servea“ cu fete Nicu Ceauşescu la Forum, în Costineşti: „Înţepeneau de frică“

Nicu Ceauşescu, chefuind cu lăutari FOTO Arhiva Historia

Mărturiile româncei Elenei B. despre perioada când făcea practică profesională în hotelul în care fiul cel mai mic al lui Nicolae Ceauşescu avea rezervat un întreg etaj arată o faţă a comunismului la care puţini au fost martori.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel mai multe dintre relatările legate de viaţa lui Nicu Ceauşescu, fiul cel mai mic al soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu, abundă de detalii picante legate de modul lejer în care acesta privea viaţa, mai ales în aspectele ei amoroase.

Deşi există şi surse care spun că Nicu era mai mult decât atât şi că femeile îi cădeau la picioare ca spicele în urma combinei, cei mai mulţi dintre cei care au fost în preajma „prinţului” din postura de oameni obişnuiţi povestesc despre o situaţia de-a dreptul cazonă, în care opţiunile oamenilor erau drastic limitate când venea vorba de poftele mai-marilor ţării.

Câteva lucruri despre vremurile în care Nicu Ceauşescu îşi petrecea verile malul Mării Negre (în cunoscuta staţiune la Costineşti) ne-au fost povestite de românca Elena B., care în urmă cu aproape cinci decenii a făcut acolo practica profesională..

Un etaj întreg pentru beizadeua lui Ceauşescu

Se întâmpla în perioada 1981-1982, în plin avânt al Epocii de Aur, când poporul încă resimţea destul de puţin criza alimentară devenită proverbială pentru regimul Ceauşescu. Pâinea era în multe oraşe la liber, la măcelării se găsea ceva carne, se putea mânca o friptură la restaurant.

„Eu eram în clasa a IX-a, apoi în a X-a, la un liceu de alimentaţie publică din Galaţi şi, conform programei şcolare de atunci, făceam practică profesională pe timpul verii. Aşa se reuşea să se asigure personalul de deservire – ospătari, bucătari, cameriste şi altele - pentru sutele de mii de oameni ajunşi în concediu: cu o mulţime de copii de 14-17 ani care munceau gratis şi învăţau o meserie”, povesteşte Elena.

La hotelul „Forum” din Costineşti, acolo unde Elena a făcut practică timp de două veri, Nicu Ceauşescu avea rezervat un întreg etaj (ultimul la clădirii), precum şi apartamentul numărul 1, iar rezervarea nu era una de convenienţă: fiul Ceauşeştilor ajungea des acolo.

Hotel Forum din Costineşti în zilele nostre FOTO horeca.ro

„Atunci ni se părea de un lux exorbitant, dar acum ni s-ar părea o panaramă. Avea mobilier alb şi o mochetă din aia foarte groasă, roşu-vişiniu, aşa. Apartamentul 1 ni se părea un mausoleu, căci era foarte impozant şi rece totul”, îşi aminteşte Elena.

Nicu „se servea” cu fetele care-i plăceau

La „Forum”, Nicu Ceauşescu ajungea însoţit de foarte mulţi prieteni, cei mai mulţi fiind rude sau progenituri ale unor activişti comunişti de prim-rang, dar şi fotbalişti sau artişti. Uneori era un grup mai sobru, alteori mai pus pe chefuri şi distracţie. Aproape de fiecare dată, însă, tânărul Ceauşescu era însoţit de o femeie foarte frumoasă şi, deseori, foarte cunoscută: actriţă, cântăreaţă sau sportivă.

Nicu, chefuind cu prietenii (în imagine sunt, printre alţii Mircea Lucescu şi Serghei Mizil) FOTO Historia

Se povesteşte că atunci când petrecerea era de burlaci (ceea ce se întâmpla când şi când), mezinul Ceauşeştilor nu se sfia să „se servească” cu una dintre fetele din rândul personalului.

Elena spune că fetele în practică, aşa cum era ea, nu aveau astfel de probleme, dat fiind că erau mici (14-15 ani) şi nici măcar fiul dictatorului nu îndrăznea să atenteze la minore.

„Fetele înţepeneau de spaimă. Nu pot explica prea bine nici acum spaima asta care te cuprindea când era vorba de miliţie, de securitate, de şefii ţării. Ne era o frică de nu mai ştiam pe unde să ne ascundem. Când venea Nicu Ceauşescu, toată lumea stătea drepţi în hotel”, îşi aminteşte Elena.

„Munceam 16 ore pe zi, în teroare”

Elena îşi aminteşte că personalul de la hotelul „Forum”, mai ales cel aflat în practică, avea un regim de lucru înfiorător, de 14-16 ore pe zi.

„Lucram în multe zile de la 6,00 dimineaţa până la miezul nopţii. Îmi clăteam hainele înainte de culcare, iar dimineaţa le netezeam cu fierul de călcat. Când plecam, erau încă jilave, dar se uscau pe parcurs”, povesteşte Elena.

Atât în timpul lucrului, dar şi în puţinul timp liber personalul era avertizat să fie foarte atent ce spune şi ce face. „La Forum, în Costineşti, era plin de turişti străini şi de securişti. Ăştia ne spuneau să avem mare grijă ce vorbim, ce facem. Nu primiţi şpagă, nu vorbiţi cu ei, serviţi şi pa! Trebuia să fim cât mai sălbatici”, îşi aminteşte.

Culmea este că şefii de sală le îngrozeau mai mult pe adolescente decât securiştii. „Ţi se spunea o singură dată şi trebuia să execuţi. Apoi se urla, puneeee mânaaa şi munceeeeşte! Nimeni n-avea timp să stea după tine, să-ţi explice, altfel decât pe un ton răstit şi categoric”, a mai rememorat Elena.

Vă mai recomandăm şi:

FOTO Revoluţia de la Timişoara, la 29 de ani. Experimentul fotografic care arată cel mai bine ce a fost atunci şi ce este azi

Marile manipulări ale Revoluţiei din 1989.  Cum a fost fabricată ştirea cu „Rambo de România“ care a alungat tancurile ruseşti de la graniţă 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: