Alegeri locale 2016 Galaţi. Ce au făcut în ziua votului oamenii care locuiesc în cea mai poluată localitate din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegeri locale 2016. Trăind în imediata apropiere a Combinatului siderurgic şi a haldei de zgură, locuitorii din Smârdan, judeţul Galaţi, au avut în combinat şi o binecuvântare (pentru că au avut unde munci), dar şi un blestem, căci au trăit în fumul furnalelor. În ultimii ani, pe fondul închiderii tot mai multor secţii din combinat, locurile de muncă s-au volatilizat, însă efectele poluării încă se fac simţite.

Combinatul siderurgic de la Galaţi a reprezentat timp de peste 50 de ani principala sursă de locuri de muncă pentru gălăţeni şi locuitorii din comunele învecinate oraşului. În perioada de glorie a colosului siderurgic, acolo munceau 47.000 de oameni.

Halda de zgură, ce înseamnă practic un munte de gunoaie de tot felul, pornind de la zgura de furnal şi de oţelărie şi până la resturile tehnologice de la fabricile de var, de la uzina cocso-chimică şi de la fabricile de oxigen, înainte ca acestea să fie închise, fac ca aceasta să fie principala sursă de poluare pentru Galaţi, dar şi pentru localităţile limitrofe, Smârdan, Movileni şi Şendreni.

Potrivit analizelor, deşeurile din zonă conţin concentraţii mari de cianuri, oxizi de fier, plumb, halda de zgură fiind considerată cel mai mare depozit de deşeuri industriale din Europa.

Vântul duce aceste pulberi toxice cam peste tot, dar cea mai lovită în ultimii ani a fost localitatea Smârdan, chiar dacă o parte din capacităţile de producţie ale Combinatului siderurgic au fost închise.

Interesant este că niciodată campaniile electorale nu au scos în faţă vreun partid ecologist sau măcar vreo platformă electorală ecologistă.

Satul unde toate uliţele se numesc ”strada principală”

Chiar dacă poluarea încă se simte în zonă, locuitorii din Smârdan vor drumuri mai bune şi locuri de muncă pentru tineri mai mult decât să respire un aer curat.

”Nu prea mai este aşa poluare. Eu locuiesc de cinci ani aici şi vreau să îmi asfalteze strada. Au băgat canalizare, dar nu au mai asfaltat. Vrem să se denumească şi strada. Avem numere la case, dar nu şi nume la stradă. Toate uliţele se numesc strada principală”, ne-a declarat Marineta Puţanu (34 de ani).

Marineta Puţanu vrea ca drumurile din comună să fie asfaltate Foto: Valentin Trufaşu

image

Cei trecuţi de prima tinereţe îşi vor copii aproape, pentru că odată cu închiderea mai multor secţii din Combinat s-au volatilizat şi mii de locuri de muncă.

”Nu sunt drumuri asfaltate şi nici gaze. Cel mai mult ne doare că  ne-au plecat copii în străinătate şi am rămas singuri la bătrâneţe. Ce să muncească? S-a închis tot. Nu mai este speranţă, asta e problema noastră”, îşi varsă oful Gheorghe Grigore (60 de ani).

Ţeava fâsâie, iar contoarul se învârte

Locuitorii din Smârdan sunt supăraţi şi pentru că în fiecare vară sunt nevoiţi să se spele la lighean.

Marijana Toma crede că autorităţile ar trebui să se implice mai mult în viaţa comunităţii Foto: Valentin Trufaşu

smardan 2

”E bătaie de joc ce se întâmplă. Vara ne opresc apa şi ne lasă să ne descurcăm cum putem. Dacă dai drumul la robinet, fâsâie, dar nu curge apa. Cu toatea astea, contoarul se învârte. Nu e posibil aşa ceva! Pe străzile mici nu au băgat canalizare, iar pe cele mai mari au băgat, dar au stricat strada, pentru că acum sunt numai dâmburi şi gropi. Eu am copilul la şcoală, iar acolo au făcut un veceu, dar după ce se umple, trebuie făcut altul. Chiar nu se puteau găsi soluţii ca să poată vidanja?”, susţine o altă localnică, Marijana Toma (36 de ani).

Staţia de epurare a apei este nefuncţională

Localnicii sunt nemulţumiţi şi pentru că mai multe străzi din localitate arată mai rău decât după război.

”De cinci ani străzile sunt ciuruite, sunt pline de gropi. Am vorbit cu primarul să le asfalteze, dar mi-a spus că nu va face nimic pentru că nu l-am votat.  Noi, cei tineri, o să avem copii şi vrem un parc, unde să îi ducem să se joace. Şi problema gazelor este importantă, pentru că plătim de ne rupe în fiecare iarnă pe cărbune”, ne declară Grigore Tudorel (32 de ani).

Grigore Tudorel vrea să fie amenajat un parc pentru copii FOTO Valentin Trufaşu

smardan 4

Deşi a fost realizată de câţiva ani o staţie de epurare a apei, aceasta nu este funcţională.

”De ani de zile le tot spun să facă ceva cu staţia de epurare a apei. Au făcut-o şi nu merge. Apa iese din ea aşa cum intră. Nu există interes pentru ca oamenii să aibă puţină civilizaţie la casele lor”, conchide Gheorghe Condurache (65 de ani).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite