Află de aici povestea unui colonel care a luptat în Etiopia şi s-a şcolit în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colonel Adrian Eduart Stamatin, comandantul Batalionului 528 Cercetare "Vlad Ţepeş"
Colonel Adrian Eduart Stamatin, comandantul Batalionului 528 Cercetare "Vlad Ţepeş"

A luptat în Africa, s-a şcolit în Asia, a fost ofiţer în Statul Major, iar acum conduce Batalionul 528 Cercetare „Vlad Ţepeş", unitate aflată la ceas aniversar.

Drumul până la actuala funcţie din Brăila nu a fost deloc unul uşor. De la funcţia de comandant de pluton, până la cea de comandant de batalion, a avut de făcut faţă multor încercări.

„Orice nouă funcţie în armată este o provocare. Dacă nu poţi să-i faci faţă înseamnă că ţi-ai ales cariera greşit. Fiecare nouă activitate cere soluţii rapide, complexe şi juste. În felul acesta, angrenajul din care facem parte a reuşit să se impună cu seriozitate şi profesionalism", ne-a mărturisit colonelul Stamatin.

Şi-a început activitatea în 1986, ca tânăr locotenent, comandant de pluton, la UM 1346, unitatea de transmisiuni a Diviziei 67, al cărui comandament se afla în acelaşi loc unde astăzi îşi are sediul Brigada 10 Geniu.

Misiuni în Etiopia

Până în anul 2000, a parcurs toate funcţiile din cariera militară, până la cea de ofiţer în Statul Major. Între anii 2000-2002 a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare. În perioada 2006-2007 a lucrat ca observator militar în Etiopia.

Revenit în ţară, a ocupat mai multe funcţii de comandă în cadrul UM 02470 Buzău până la 1 septembrie 2010, când a revenit la Brăila, preluând comanda Batalionului 528 Cercetare.

„Viaţa de militar impune în ziua de azi o mare mobilitate. Te duci acolo unde ţi se cere şi îţi îndeplineşti misiunea. Acest deziderat înseamnă şi o serie de privaţiuni şi în ceea ce priveşte viaţa familială", ne-a explicat comandantul Batalionului 528 Cercetare.

În 2005 a efectuat un curs de comandă şi Stat Major la Academia Forţelor Terestre de la Nanjing, China.

„A fost o perioadă foarte ciudată. De ce spun asta? Timp de un an de zile nu am avut cu cine să schimb o vorbă în româneşte. Doar, din când în când, când vorbeam acasă cu familia. În rest, de dimineaţă până seara, numai engleză", ne-a povestit colonelul.

Mai uşor a fost în Etiopia unde a participat ca observator militar în anii 2006-2007.

„Eram opt români cu toţii, aşa că zilnic mai luam o pauză de engleză şi ne aduceam aminte de limba noastră. M-a impresionat profund sărăcia şi nevoile în care se zbat locuitorii din această zonă a lumii. Să nu uităm că Etiopia este complet izolată de restul naţiunilor din zonă, fiind singura ţară creştin - ortodoxă din Africa", şi-a depănat amintirile ofiţerul.

„Acum sunt la comanda Batalionului 528 Cercetare, unitate înfiinţată special după invazia sovietică din Cehoslovacia pentru culegerea de informaţii şi desfăşurarea de misiuni specifice pe flancul estic al ţării. Iar o funcţie de comandă în acest Batalion este una care onorează şi solicită în acelaşi timp", a conchis col. Adrian Eduart Stamatin.

Întrebări şi răspunsuri

Cum vi s-a părut armata chineză?

A.E.S.:O armată foarte bine instruită, excelent dotată. Militarii chinezi, de la soldat la general, sunt cu toţii foarte disciplinaţi şi dedicaţi profesiei lor. În rest, deşi au o dotare de cel mai înalt nivel mondial, au o doctrină pur defensivă. Bineînţeles, în condiţiile doctrinei politico-militare a ţării.

Cum se împacă viaţa de familie cu militarul aflat mereu în misiune?

A.E.S.:Se împacă. Ca dovadă, fiica mea a ales oarecum tot o carieră militară. Este studentă la Academia de Poliţie. Am o familie unită şi asta m-a ajutat să rezist departe de casă zece ani.


Cei place?

În puţinul timp liber pe care îl are îşi ia familia şi pleacă în călătorii. După cum recunoaşte, plăcerea de a merge în excursii, îi arată spiritul de cercetaş. Îi place tenisul de masă şi din când în când, atunci când se iveşte ocazia, participă cu plăcere la un meci de volei.

Ce nu-i place?

În primul rând nu-i place minciuna şi, pe acelaşi plan, lipsa de modestie. Nu-i place treaba făcută pe jumătate sau fără o rânduială temeinică. Nu plac oamenii dezorganizaţi, care una zic şi alta fac. Prin urmare, nu-i place dezordinea şi nu este nici adeptul improvizaţiilor.

Profil

Născut: 7 iulie 1965, Galaţi
Studii: Academia de Înalte Studii Militare
Funcţie: Comandant al Batalionului 528 Cercetare „Vlad Ţepeş"
Familie: Căsătorit, o fată

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite