Aer condiţionat pentru văcuţele de la o fermă din Galaţi. Pe canicula asta, fermierul le aduce chiar şi apă rece de adâncime

Aer condiţionat pentru văcuţele de la o fermă din Galaţi. Pe canicula asta, fermierul le aduce chiar şi apă rece de adâncime

Văcuţele se simt acum mult mai bine! Foto: Adevărul

Canicula afectează nu doar oamenii, ci şi animalele. Cele mai expuse sunt vacile de lapte. Potrivit specialiştilor, temperaturile ridicate le crează o serie de dezechilibre metabolice care influenţează şi producţia de lapte. Tocmai acesta este motivul pentru care un fermier din localitatea gălăţeană Folteşti să-şi doteze grajdurile cu instalaţii de ventilare a aerului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Canicula care pus stăpânire pe România i-a determinat pe unii fermieri gălăţeni să ia măsuri pentru a-şi feri animalele de arşiţă, dar şi pentru a-şi proteja producţia. Cei mai îngrijoraţi sunt crescătorii de bovine de lapte, care spun că s-au confruntat chiar şi cu înjumătăţirea cantităţii de lapte produs zilnic.

Aşa se face că la o fermă din localitatea gălăţeană Folteşti, situaţia a fost mult îmbunatăţită după ce proprietarul a investit în… ventilatoare. Grajdurile au fost dotate cu astfel de instalaţii care nu au costat mai mult de două mii de euro. Acum, el se declară mulţumit pentru că cele peste 150 de văcuţe beneficiază de o temperatură optimă, de 20 grade Celsius, nu sunt stresate, iar producţia de lapte este sută la sută ECO.
 
„Văcuţelor le prieşte cel mai bine la o temperatură de 18 grade Celsius. Acum, noi nu le putem asigura chiar 18 grade, dar măcar 25 dacă reuşim, tot este bine”, spune Ionel Toader, administratorul fermei.

Reglarea temperaturii nu este însă suficientă, pentru că trebuie ca şi apa pe care le-o dă animalelor să fie rece. În consecinţă, văcuţele au apă rece adusă de la izvoare de mare adâncime atunci când se întorc de la păscut. Cum meteorologii au anunţat în continuare temperaturi greu de suportat, administratorul fermei intenţionează să creeze perdele de stropi şi în exteriorul grajdurilor pentru o răcorire eficientă pe întreg parcursul zilei.Body

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările