Adolescenta care ajută tinerii să-şi depăşească fricile. Ce a motivat-o să-şi învingă teama de a vorbi în public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andreea Lupoae (17 ani) este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Costache Negri“ din Galaţi şi a participat la mai multe concursuri de discursuri motivaţionale, punctând la fiecare dintre ele. Pasiunea adolescentei pentru vorbitul în public a pornit de la o problemă personală, dar acum îi ajută pe alţi tineri să treacă peste temeri.

Andreea Lupoae (17 ani) este o elevă cumva atipică a Colegiului Naţional „Costache Negri“ din Galaţi. Tânăra este înscrisă la Matematică-Informatică bilingv engleză, un profil în cadrul căruia se deprinde o limbă străină de circulaţie internaţională şi cunoaşterea utilizării calculatorului. 

Pasiunea Andreei pentru engleză a început la vârsta de 10 ani, când a participat la o şcoală de vară, unde studenţi din Marea Britanie au venit să predea atât cursuri de engleză, cât şi informaţii despre cultura şi obiceiurile din Regatul Unit, sub forma unor cursuri interactive. A participat atunci ca spectator şi la concursuri de public speaking, iar acestea au ajuns să o fascineze.

„Văzând participanţii şi ascultând discursurile, m-am gândit că pot fi şi eu speaker. Ce poate fi atât de greu?“, îşi spunea atunci fetiţa de 10 ani. Visul copilei avea să devină realitate la liceu, în clasa a IX-a, când o profesoară, Liliana Daczo, a iniţiat un club de teatru cu toate clasele a IX-a de la Colegiul Naţional „Costache Negri“.

Proiectul a fost cu atât mai interesant cu cât niciunul dintre copii nu fusese iniţiat în această artă. Ce a început pentru majoritatea adolescenţilor ca un şoc a sfârşit prin a fi o modalitate inedită de a-şi dezvolta imaginaţia şi a-şi învinge frica de a vorbi în public. 

„Din cauza timidităţii, nu socializam“

„Imaginaţia a jucat un rol foarte important, pentru că una este piesa pe hârtie şi cu totul altceva este să o interpretezi în public. Mai schimbăm anumite lucruri, astfel încât să se plieze pe personalitatea noastră“, explică Andreea. Nimeni nu ar fi crezut că de la un proiect atât de mic se va ajunge ca adolescenţii să joace piese de teatru pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini“ din Galaţi.

image

Andreea în timpul interpretării unei piese de teatru FOTO Andreea Lupoae

A fost un pas important pentru adolescenta din Galaţi, care era atunci o introvertită. Transpunerea în pielea anumitor personaje ce reprezintă diverse tipologii umane, de multe ori atipice, a fost o provocare pentru Andreea. Eleva s-a văzut atunci nevoită să interpreteze roluri bizare, ce i-au solicitat la maximum imaginaţia, dar şi curajul. De exemplu, a trebuit să interpreteze rolul unei fete frumoase care spală geamuri, dar visează să ajungă model. 

Adolescenta a făcut pasul către vorbitul în public pentru a-şi depăşi una dintre cele mai mari frici ale sale. „Eram mult mai timidă înainte şi am fost obligată de această situaţie să ies din zona de confort. Eram introvertită. A fost foarte important pentru mine să îmi pot spune punctul de vedere când socializam cu cei din grupul meu sau ieşeam în public, pentru că înainte, din cauza timidităţii, nu reuşeam să fac asta“, ne explică Andreea. 

”Olimpiada” de discursuri motivaţionale

Ce a început ca o joacă a continuat în clasa a X-a la un mod mai serios, mai matur, iar eleva din Galaţi a avut astfel experienţa neceară pentru a participa la primul concurs de public speaking, aşa cum îşi dorise în copilărie. Andreea îşi dezvoltase anumite abilităţi, era mult mai naturală pe scenă şi – partea cea mai importantă – se acomodase cu publicul, pentru că, de cele mai multe ori, aceasta este partea cea mai stresantă pentru orice vorbitor în public. 

A participat la unul dintre cele mai puternice concursuri de speaking motivaţional din România (European Speaking Union) în februarie 2016, ce echivalează cu o olimpiadă în domeniu. Andreea a fost atunci singura fată din Galaţi selectată, obţinând ulterior un meritoriu loc trei la faza regională a competiţiei. Eleva de la Colegiul Naţional „Costache Negri“ a punctat două luni mai târziu o nouă participare la un alt concurs de speaker motivaţional, calificându-se la faza naţională alături de alţi 19 tineri din ţară. 

Într-un domeniu care a devenit un adevărat fenomen în ultimii ani în România, adolescenta introvertită surprinde prin faptul că este singura tânără din Galaţi care reuşeşte să se facă remarcată la nivel naţional pe această zonă. „Eu am un principiu: dacă reuşesc să fac măcar o singură persoană să simtă ceva sau să îşi schimbe părerea în legătură cu subiectul despre care vorbesc eu, asta înseamnă că mi-am făcut treaba bine“, ni se destăinuie Andreea.

Grupuri interculturale de dezvoltare personală

Andreea Lupoae şi-a descoperit în paralel şi pasiunea pentru voluntariat, în 2016 fiind numită în comitetul de coordonare a unui proiect denumit sugestiv „Grow“ (în traducere literală, „Creşti!“). Acesta presupune asistarea a zeci de tineri veniţi din toate colţurile lumii la Galaţi pentru a-şi depăşi diverse frici. „Grow“ este un program inovator de educaţie nonformală creat pentru adolescenţii de liceu, cu o abordare pe termen lung, de regulă pe durata liceului, în cadrul căruia aceştia sunt provocaţi să înveţe experimentând şi exersând, într-un context prietenos, intercultural. 

image

Eleva din Galaţi ajută tinerii să îşi descopere vocaţia FOTO Valentin Trufaşu

Adolescenţii iau contact cu oameni din culturi diferite, deoarece atelierele sunt ţinute de tineri voluntari veniţi din ţări de pe tot Globul. Astfel, au ocazia să audă tineri de vârsta lor vorbind în portugheză, chineză, arabă sau hindi. Atelierele sunt susţinute integral în engleză, ideea fiind ca tinerii să exerseze această limbă prin conversaţii şi interacţiune directă cu ceilalţi participanţi. 

Cel mai important atribut al programului „Grow“ este acela că tinerii învaţă să-şi dezvolte abilităţi practice învăţând prin exerciţii, jocuri şi tot felul de activităţi interactive, în cadrul unor workshop-uri. La Galaţi, au venit voluntari din Turcia, Brazilia şi Kazahstan, iar timp de o lună, ei au lucrat cu tineri veniţi din alte ţări pentru dezvoltarea aptitudinilor, dar şi pentru a-şi depăşi diverse frici, cum ar fi teama de a vorbi în public sau de a socializa. Cu Andreea printre organizatori, Galaţiul a reuşit să se claseze pentru prima dată în primele trei oraşe mari din ţară din perspectiva rezultatelor pe care le-a avut programul „Grow“, cu cei peste 200 de participanţi.  

Vrea să urmeze Medicina

Cea mai importantă satisfacţie pentru Andreea este că îi poate ajuta pe tinerii de la noi, dar şi din alte ţări să-şi descopere vocaţia, astfel încât să poată face cu adevărat ce îi pasionează în viaţă, debarasaţi de diversele temeri care pot fi piedici în dezvoltarea lor. Pe viitor, Andreea Lupoae doreşte să îmbine pasiunea pentru vorbitul în public cu biologia, deşi aparent nu au nicio legătură. „Vreau să urmez Medicina şi să mă implic în cercetare, iar apoi să ţin prelegeri despre ce am descoperit“, ne spune Andreea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite