Acuzaţii de discriminare respinse - Justiţia a decis că doctorul Bacalbaşa nu l-a făcut „evreu împuţit” pe avocatul Craiu

Acuzaţii de discriminare respinse - Justiţia a decis că doctorul Bacalbaşa nu l-a făcut „evreu împuţit” pe avocatul Craiu

Doctorul Bacalbaşa consideră că verdictul de discriminare etnică a fost nedrept în cazul său

Consilierul judeţean fusese acuzat că i s-ar fi adresat ireverenţios unui coleg fâcând trimitere la originea sa etnică. Decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a fost anulată la sfârşitul săptămânii trecute de Curtea de Apel Galaţi, care a luat în considerare stenograma şedinţei Consiliului Judeţean.

Ştiri pe aceeaşi temă

Citiţi şi:

EXCLUSIV/Curtea de Apel Galaţi a obligat Statul să plătească ceferiştilor prime restante de 312 miliarde de lei

Doctorul Nicolae Bacalbaşa a stârnit un scandal fără precedent în rândul comunităţii locale, dar în special a celei evreieşti, după ce consilierul judeţean David Craiu, colegul său din forul deliberativ judeţean, l-a acuzat că l-a făcut „evreu împuţit".

Incidentul s-a petrecut într-o şedinţă a Consiliului Judeţului din vara anului 2008, când Bacalbaşa s-a supărat pentru că David Craiu blocase aplicarea unei hotărâri prin atacarea ei în justiţie.

Părerile în legătură cu ce a spus doctorul Bacalbaşa la acel moment sunt împărţite. Pe de o parte, David Craiu susţine că Bacalbaşa a făcut referire la originile sale evreieşti. Doctorul Bacalbaşa a declarat că a spus doar că David Craiu este în minoritate în Consiliul Judeţean, făcând aluzie la formaţiunea politică din care face parte.

Cert este că David Craiu a fâcut plângere pentru discriminare pe criterii etnice la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării iar instituţia i-a dat dreptate. Doctorul Nicolae Bacalbaşa devenea asfel primul gălăţean condamnat oficial pentru discriminare pe criterii etnice, după 1990.

„Consiliul funcţionează pentru că există anumite interese"

Deşi sancţiunea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) era banală, constând doar într-un avertisment, doctorul Bacalbaşa a atacat-o la Curtea de Apel Galaţi întrucât verdictul cântărea greu în ochii opiniei publice.

La sfârşitul săptămânii trecute, instanţa a anulat decizia CNCD deoarece, din stenograma şedinţei Consiliului Judeţean, nu reieşea că Bacalbaşa i-ar fi spus „evreu împuţit" colegului său.

Nu aş face niciodată referire la originea etnică sau socială a unei persoane. Consider chiar că este o formă de prostie", ne-a declarat consilierul judeţean Nicolae Bacalbaşa.

Doctorul consideră că stigmatul care l-a purtat aproape doi ani se datorează exclusiv Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, care nu s-ar fi documentat suficient de bine înainte de a da un verdict în acest caz.

Consiliul este o structură care funcţionează pentru că există anumite interese", susţine doctorul Bacalbaşa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările