Actriţa care pregăteşte soliştii de muzică uşoară de mâine. „Niciodată nu poţi spune că e prea mult atunci când faci canto“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adina Lazăr Foto: Adina-RTV1
Adina Lazăr Foto: Adina-RTV1

Adina Lazăr este actriţă, solistă de operetă la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă ”Nae Leonard” din Galaţi de peste 20 de ani, dar şi profesor de canto la Şcoala de Arte din Galaţi. Artista pregăteşte copii de la vârsta de 6 ani, dar şi adolescenţi, tineri şi adulţi de 40 sau 50 de ani, care nu au avut posibilitatea când erau mici să îşi perfecţioneze talentul muzical şi doresc să o facă acum.

Adina Lazăr a început să cânte de când era copil. Angela Similea era idolul ei şi îi adora toate melodiile. ”Cântam ore întregi melodiile marii artiste. Dacă era muzică ritmată, nu puteam sta locului. Dansam de la doi, trei ani, iar acest lucru l-au remarcat şi părinţii mei. Când mă luau la petreceri cu ei, eu dansam”, ne povesteşte amuzată Adina. Mai târziu, pasionată fiind de cinematografie, nu rata niciun film la cinema. Învăţase pe de rost replicile din celebrul film românesc ”Declaraţie de dragoste” şi îşi dorea să studieze şi actoria.

La acea vreme, era suspendată activitatea Liceului de Artă din Galaţi, astfel că a urmat Liceul Sanitar din Galaţi, dar a realizat rapid că nu era făcută pentru munca de asistentă sau medic, mai ales după ce a început să facă şi practică. În timpul liceului, s-a înscris la Şcoala de Arte din Galaţi, reuşind să îşi depăşească atunci şi teama de a cânta în public. A progresat vocal de la an la an, iar prima apariţie într-un spectacol în cadrul şcolii i-a întărit convingerea că trebuie să meargă pe drumul artistic.

”Trebuie să merg pe acest drum pentru că îmi place foarte mult”, şi-a spus atunci artista. A urmat Facultatea de Arte de la Bucureşti, secţia Musical, unde a studiat trei domenii pe care le îndrăgeşte foarte mult: canto, actoria şi dansul. După absolvire, a avut posibilitatea să joace pe scena Teatrului de revistă ”Constantin Tănase” din Bucureşti, dar a profitat de oportunitatea de a se angaja la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă ”Nae Leonard” din Galaţi şi nu a stat prea mult pe gânduri.

”M-am întrebat cum ar fi fost dacă m-aş fi dus la concursul din  Bucureşti”, ne dezvăluie Adina. A devenit însă cunoscută pe plan local şi naţional prin multitudinea de roluri pe care le-a interpretat în cei 20 de ani de carieră pe scena teatrului din Galaţi, unde sunt puse în scenă numeroase genuri, pornind de la teatru de revistă, comedie muzicală, musical, operetă şi până la operă, concerte simfonice şi spectacole de balet.

Evitarea pesimismului şi blazării, secretul succesului

A început ca actriţă la secţia de Revistă a Teatrului Naţional de Operă şi Operetă din Galaţi, iar după aceea a jucat în numeroase spectacole de operetă, fiind din 2004 angajata secţiei de Operă-operetă. Opereta se apropie mult de musical, genul său preferat, pe care l-a descoperit în facultate. În repertoriul ei se regăsesc melodii celebre din musicaluri,cum ar fi “Cabaret” din filmul cu acelaşi nume,”All that jazz”,”Memory”,”I dreamed a dream”, arii celebre. Joacă în prezent în operetele ”La calul bălan”, de Ralph Benatzky, ”Silvia” şi ”Contesa Maritza”, de Emmerich Kalman, ”Văduva veselă”, ”Ţara surâsului”, de Franz Lehar, “Sange vienez” şi ”Liliacul” de Johann Strauss, ”Vânzătorul de păsări” de Carl Zeller.

Se mândreşte cu faptul că a lucrat în teatru cu regizori români importanţi, cunoscuţi şi pe plan internaţional, cum ar fi Anda Tabacaru, Cristina Cotescu, Cristian Mihailescu, iar la secţia Revistă a lucrat printre alţii cu regizorul Aurel Manolache. Artista a jucat şi în opere precum “Carmen” de Bizet, în ”La Rondine” de Giacomo Puccini, dar şi în comedii muzicale, cum este ”Săracu’ Gică”,”O familie traznită” şi ”Firfirică”, spectacole de revistă, dar şi spectacole pentru copii, printre care se numără ”Micuţa Dorothy”, ”Alba ca Zăpada”, ”Iepuraşul Mofturici” şi ”Scandal la bal”. A profitat la începutul carierei de faptul că în teatru era o profesoară de canto care se ocupa de soliştii şi coriştii care doreau  sa se perfecţioneze vocal.

adina lazar solista profesor 8

“Întotdeauna avem de învăţat. Niciodată nu poţi spune că e prea mult când faci canto. Aparatul vocal trebuie menţinut într-un antrenament permanent, altfel scad performanţele”, ne dezvăluie Adina. Între anii 2006-2011, participă şi devine absolventă a cursurilor de Master Class în cadrul “Studioului International de Belcanto” de la Viena cu Toma Popescu. Adina Lazăr are la activ nenumărate apariţii tv la Kanal D,TVS(Brasov),Tele 7 ABC şi TVRM. După sute de spectacole în care şi-a pus amprenta, are un singur regret: nu a jucat într-un musical modern, cum este spectacolul ”Romeo şi Julieta”, o punere în scenă grandioasă.

Secretul vitalităţii sale pe scenă este păstrarea tinereţii interioare, cum o numeşte. În suflet a rămas un copil, fugind mereu de pesimism şi blazare. ”Nu las supărările, obstacolele vieţii să-mi stea în cale. Merg înainte, mă bucur şi de cele mai  mărunte lucruri”, ne dezvăluie solista. A ajutat-o să facă acest lucru şi munca cu micuţii care învaţă la Şcoala de Arte din Galaţi, unde a revenit în postura de dascăl în 2013. Nu ar fi acceptat să fie profesor după cinci sau zece ani de teatru, dar în urmă cu cinci ani avea deja o bogată experienţă, pe care o putea împărtăşi şi copiilor.

adina lazar solista profesor 6

De atunci, a câştigat numeroase premii la festivaluri naţionale şi internaţionale de muzică uşoară cu elevii săi. ”Faptul că se întorc cu premii de la festivaluri, pentru mine reprezintă cea mai mare satisfacţie”, ne spune cu emoţie artista, care urmăreşte permanent să le perfecţioneze vocea micuţilor. Aceştia ajung în timp să aibă o tehnică vocală care le permite să cânte ca solişti profesionişti.

Cum să transformi copiii în mici solişti

„Nu e uşor să fii dascăl”, spune Adina. Se adaptează permanent, în funcţie de personalitatea fiecărui elev. ”Unul este mai sensibil, altul înţelege mai greu şi trebuie să te mulezi pe nevoile fiecărui elev, să te cobori la nivelul lui şi să găseşti o cale ca să îi explici ceea ce doreşti să înţeleagă. Trebuie să fii exigent, dar nu foarte dur, pentru că ei sunt vulnerabili şi îi sperii. Nu poţi să fii nici prea blând, pentru că atunci te vor privi doar ca pe un prieten şi nu ca pe un profesor. Este o linie foarte subţire între aceste două extreme şi tocmai de aceea trebuie menţinut un echilibru”, ne explică dascălul cum îşi şcoleşte copii.

adina lazar solista profesor 5

Dincolo de vocalize şi tot ce înseamnă canto, artista îi face să înţeleagă pe elevi că disciplina este foarte importantă în această profesie. Arta modelează caracterul copiilor, le ofera o deschidere spre cultură, iar Adina îi indeamnă să asculte muzică de calitate, să citească şi să vizioneze filme de calitate. Şi dascălul învaţă, la rândul său, de la micuţi, după cum singură recunoaşte. ”Au sufletul atât de pur, încât nu poţi să nu îi iubeşti, nu poţi să nu împrumuţi din candoarea lor.

La cursurile Adinei vin şi adulţi de 40 şi chiar 50 de ani, care nu au avut ocazia să îşi urmeze pasiunea când erau mici din diverse motive, cel mai adesea din cauza faptului că părinţii nu au avut bani ca să urmeze Şcoala de Arte, iar acum pot în sfârşit să îşi împlinească visul. Unii sunt ingineri, alţii profesori, şi chiar dacă au acum diverse profesii, unii dintre ei ajung să cânte la evenimente artistice, aşa cum şi-au dorit dintotdeuna.

adina lazar solista profesor 4

”Mă fascinează lucrul cu elevii. Pe mine această muncă m-a schimbat enorm, cred ca am devenit un om mai bun, mai maleabil, mai tolerant. Păstrez exigenţa necesară unui dascăl pentru a obţine performanţă, dar fac totul cu iubire faţă de ei, urmărind să se simtă bine, confortabil, atunci când sunt la ore şi nu stresaţi. Am absolvenţi ai şcolii care apar în emisiuni tv, sunt invitaţi să cânte la diferite evenimente organizate la Galaţi, cred ca vor putea deveni peste un timp solişti cunoscuţi ai scenei muzicale gălăţene şi naţionale. Dincolo de rolurile pe care le realizez pe scena teatrului, îmi place să cred că las în urma mea voci minunate, artişti care pot fi parte din viitorul muzicii uşoare româneşti”, conchide artista.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite