A începutul procesul şefului mafiei cerealelor din sud-estul României şi patronului celei mai mari ferme de porci din judeţul Galaţi

A începutul procesul şefului mafiei cerealelor din sud-estul României şi patronului celei mai mari ferme de porci din judeţul Galaţi

Omul de afaceri nu s-a oprit nici după ce procurorii DIICOT l-au pus sub urmărire Foto: arhivă Adevărul

Dan Ştefan Ciolcă, om de afaceri controversat din Brăila, şi Neculai Prună, patronul celei mai mare ferme de porci din judeţul Galaţi, sunt acuzaţi că au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat zeci de persoane din Brăila, Galaţi şi Vrancea, cu scopul de a eluda statul. Prejudiciul este estimat la 21 de milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tribunalul Galaţi a stabilit pe 19 decembrie legalitatea sesizării instanţei în cazul lui Dan Ştefan Ciolcă, considerat capul mafiei cerealelor din sud-estul României, în condiţiile în care acesta a organizat un grup infracţional, ce a prejudiciat statul român cu zeci de milioane de euro.

Omul de afaceri a dat dovadă de un tupeu ieşit din comun, după ce procurorii DIICOT l-au trimis în judecată  pentru că a înregistrat în evidenţa contabilă 233 de facturi fiscale, care nu exprimau operaţiuni comerciale reale, emise de către firmele administrate de doi complici.

„A iniţiat, dezvoltat şi pus la punct un angrenaj infracţional ce a avut ca principal scop furnizarea de documente justificative pentru o serie de societăţi comerciale beneficiare ce atestau, în fals, achiziţionarea de către acestea de bunuri şi servicii, care au avut ca principal efect afectarea exerciţiului financiar prin diminuarea masei impozabile şi implicit diminuarea taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat", se menţionează în rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT Galaţi.

Având în vedere faptul că organele de control fiscal i-au demontat, parţial, activităţile ilicite derulate prin intermediul SC Serodcom SRL Brăila, Dan Ştefan Ciolcă a regândit schema infracţională, ajungând ca în cursul anului 2011 să organizeze un grup infracţional organizat, specializat în comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. La acest grup infracţional a aderat şi Neculai Prună, patronul celei mai mari ferme de porci din judeţul Galaţi.

Îşi folosea firmele ca să fenteze statul

Controversatul om de afaceri din Brăila a organizat un veritabil lanţ de societăţi comerciale de «tip fantomă», de «tip bidon» şi de «tip tampon». Dan Ştefan Ciolcă a încercat astfel să complice lanţul societăţilor comerciale implicate în circuitul evazionist, cu scopul de a împiedica şi îngreuna depistarea ulterioară a activităţilor pe care le derula.

Bărbatul a decis practic să îşi continue afacerile ilegale, schimbând numele şi sediul Serodcom SRL (de care se folosise la comiterea primei serii de evaziuni fiscale) în SC Agroberin SRL Bucureşti. De altfel, omul de afaceri cu iniţiativă a schimbat sediul tuturor firmelor înfiinţate la Brăila, prin intermediul cărora "fabrica" facturi, în Bucureşti.

Când au tras linie, nici procurorilor DIICOT Galaţi nu le-a venit să creadă prejudiciul care fusese creat statului. Acesta se ridică la nu mai puţin de 21 de milioane de euro prin înregistrarea de achiziţii şi livrări fictive de cereale şi oleaginoase (grâu, porumb, orzoaică, soia, seminţe de floarea-soarelui), îngrăşăminte şi materiale de construcţii (oţel beton, ciment alb, var), necesare creării unei provenienţe aparent licite. Procurorii DIICOT au pus sechestru pe mai multe autoturisme de lux, aur şi valută, ce aparţin evazioniştilor, urmând ca Tribunalul Galaţi să stabilească primul termen de judecată în dosar. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: