Ţăranii fac haz de recomandările pentru prevenirea pestei porcine africane: „Covor la poartă n-am mai avut!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii s-au obişnuit deja cu covoarele dezinfectante de pe şosele FOTO Arhiva Adevărul
Oamenii s-au obişnuit deja cu covoarele dezinfectante de pe şosele FOTO Arhiva Adevărul

Un set de reguli de prevenire trimis de autorităţi şi afişat într-un sat din judeţul Galaţi, unde la începutul lui 2020 s-a descoperit un focar pe pestă porcină africană, a stârnit hazul atât printre ţărani, cât şi pe reţelele de socializare.

Pesta porcina africană, dincolo de dimensiunile dezastrului (având în vedere că rata mortalităţii la porcine este 100%), stârneşte uneori şi situaţii hazlii. Una dintre acestea ne-a fost semnalată în comuna gălăţeană Schela, acolo unde, în urma confirmării, pe 1 ianuarie 2020, a unui focar de epidemie, au fost stabilite de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă o serie de reguli speciale.

Unele sunt logice şi deja ştiute: interzicerea mişcării efectivelor de animale şi a comerţului cu carne şi produse din carne, montarea de covoare cu dezinfectant la toate ieşirile din sat, monitorizarea tuturor gospodăriilor unde există porci samd.

Alte măsuri, ceva mai specifice, au stârnit însă o mulţime de comentarii şi de ironii pe reţelele de socializare, iar la faţa locului, în lumea rurală şi reală din Schela, a provocat reacţii cuprinse între nedumerire şi haz.

„La intrarea în curte se realizează un filtru dezinfectant - un covor/material textil care să fie îmbibat permanent cu o soluţie dezinfectanta (sodă caustica, Forset, Vircon etc.)”, scrie, printre altele, pe un afiş de la avizierul Primăriei.

„Covor la poartă n-am mai avut! Io n-am în casă covoare şi-acum trebuie să pun la intrarea în ogradă? Hai că asta nu s-a mai pomenit”, s-a minunat unul dintre sătenii care au văzut anunţul.

Omul ne-a mărturisit şi că nu a auzit în viaţa lui de substanţele pomenite pe peticul de hârtie din faţa lui. „De sodă caustică ştiu, dar de celelalte n-am auzit. Dar oare se dă amendă dacă nu pui? Nu ştiu ce să mai inventeze, domnule! Să ia porcul cu totul şi să ne lase în pace”, a mai spus scheleanul, care s-a luminat la faţă când i-am explicat că este vorba doar de o recomandare, nu de un ordin.

La fel de multe discuţii a stârnit şi informaţia că „accesul la adăpostul porcilor se face cu încălţăminte care sa nu mai fie folosită în altă parte a curţii, dezinfectată cu soluţie dezinfectantă (sodă caustică, Forset, Vircon etc.), iar îmbrăcămintea purtata se pulverizează cu soluţie dezinfectată care se poate procura de la orice farmacie veterinară”.

„Vrei, nu vrei, trebuie să-ţi iei trei perechi de cizme de cauciuc: una pentru gospodărie, una pentru mers la nuntă şi acuma încă una numai pentru coteţul porcilor. Ne modernizăm!”, a glumit un alt sătean.

Dincolo de glume şi ironii, însă, autorităţile atrag atenţia că există pericolul ca toţi porcii din sat să fie ucişi de veterinar, dacă mai apare, în perioada următoare, un alt caz de pestă porcină africană.

„În cazul în care nu sunt respectate măsurile de dezinfecţie şi se ajunge la contaminarea totală a localităţii, în baza legislaţiei naţionale, intervenţia DSVSA este iminentă şi nu poate fi împiedicată de niciun organ local executiv sau legislativ”, se specifică în anunţul public.

Un alt amănunt interesant este că virusul are o capacitate mare de supravieţuire: 6-10 zile în fecalele de porc; 10 săptămâni în cadavre; 3-6 luni în carnea sărată şi afumată; 18 luni în sânge la temperatura de 4ºC; peste doi ani în carnea congelată.

Pesta porcină africană nu poate fi prevenită prin vaccin şi nu poate fi tratată, rata de mortalitate în cazul animalelor bolnave fiind de 100%. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite