Ştergarul românesc, omagiat la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”. Colecţia include 120 de piese valoroase

Ştergarul românesc, omagiat la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”. Colecţia include 120 de piese valoroase

FOTO Arhivă

Vernisajul expoziţiei are loc joi, 14 februarie, la sediul din strada Domnească nr.61 al Centrului Cultural. Evenimentul este rezultatul unei ample cercetări de tren realizată în judeţul Galaţi de către specialiştii Serviciului Cercetare, Conservare şi Valorificare a Creaţiei şi Tradiţiei Populare.

Centrul Cultural „Dunărea de Jos” vă invită joi, 14 februarie, de la ora 12.00, la vernisajul expoziţiei „Ştergarul, între simbol şi utilitate” realizată în urma cercetărilor efectuate de specialiştii Serviciului Cercetare, Conservare şi Valorificare a Creaţiei şi Tradiţiei Populare, în cadrul programului „Pomul Vieţii”.

Cercetarea s-a derulat pe parcursului anului 2018 în localităţi din judeţul Galaţi şi a inventariat şi evaluat peste 500 de ştergare, din care au fost selectate 120 cele mai valoroase  din colecţii personale din comuna Iveşti, pentru a fi prezentate publicului vizitator.

Ştergarul, obiect de utilitate casnică în satul tradiţional, regăsit în toate riturile de trecere, reprezintă una dintre cele mai importante piese de ţesătură din patrimoniul material, în care  regăsim măiestria realizării ornamentelor, cu semne şi simboluri care vorbesc peste timp de viaţa cotidiană a ţăranului român.

Evenimentul va avea loc la sediul Centrului Cultural,  din strada Domnească nr. 61, în  Salonul Artelor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: