Şomerii îşi lasă copiii fără pensii alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foştii soţi se răzbună unii pe ceilalţi, iar de suferit au copii
Foştii soţi se răzbună unii pe ceilalţi, iar de suferit au copii

Zeci de gălăţeni au fost daţi în judecată de către foştii soţi deoarece nu au mai achitat pensiile de întreţinere stabilite în cursul proceselor de divorţ  Parchetul a dispus scoaterea de sub urmărire penală a părinţilor reclamaţi după ce s-a constatat că nu mai au cu să-şi respecte obligaţia.

Pe rolul Tribunalului Galaţi au fost înregistrate, în 2009, un număr de 31 de sesizări venite din partea părinţilor nemulţumiţi că foştii parteneri de viaţă nu plătesc sumele stabilite la divorţ pentru întreţinerea copiilor minori. Nouă dintre aceste sesizări au fost câştigate de părinţii cărora le-a revenit custodia copiilor, iar în celelalte cauze s-a ajuns la înţelegeri, prin care gălăţenii reclamaţi s-au obligat să plătească la timp pensiile alimentare.

„Cele mai multe soluţii sunt de netrimitere în judecată. Sunt două situaţii. Una în care reprezentantul legal al minorului, pe timpul cercetării penale, îşi retrage plângerea formulată în condiţiile în care ajunge la o înţelegere cu făptuitorul şi achită efectiv pensia de întreţinere.

A doua soluţie este aceea a netrimiterii în judecată, dacă, din verificările efectuate la AJOFM, la Primărie, la Administraţia Financiară şi la ultimul loc de muncă, rezultă că nu realizează nici un venit şi deci nu este vorba despre rea credinţă”, ne-a declarat prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Liliana Constanda.

Totuşi, nu toţi părinţii sunt atât de îngăduitori cu foştii soţi. Aceştia formulează plângeri penale la Parchet şi refuză să renunţe la ele până când cei care le-au fost soţi nu plătesc pensiile alimentare.

„Nu-mi permit să angajez un avocat”


Anchetatorii au descoperit, în mai multe cazuri, că reclamaţii nu achită pensiile stabilite iniţial deoarece doresc să se răzbune pe foştii soţi, iar aceştia au acum mari şanse să ajungă după gratii.  Preşedintele Tribunalului Galaţi, judecătoarea Carmen Sandu, ne-a declarat că în prezent se află în curs de soluţionare pe rolul instanţei un număr de cinci procese care au ca obiect abandonul de familie.

Părinţii în grija cărora au rămas copii îşi pot chema în judecată partenerii pentru  neplata pensiilor de întreţinere, dar când află că tot ei trebuie să scoată bani din buzunar pentru angajarea unui avocat, mulţi dintre aceştia renunţă.

Am divorţat în urmă cu doi ani şi am în încredinţare o fetiţă. Tatăl copilului a plătit pensie alimentară până acum şase luni. De atunci, nu am mai primit niciun bănuţ şi mă tot amână spunându-mi că a rămas fără loc de muncă. Fetiţa are un handicap locomotor şi are nevoie de un tratament costisitor. Nu-mi permit să angajez un avocat şi să merg în instanţă pentru a-mi cere drepturile. Am mers la Poliţie, dar mi s-a spus să  mă duc să-l reclam în instanţă”, ne-a declarat Anca V.  (36 de ani), casieră.

Nici Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului nu are prea multe de spus în astfel de cazuri: „Nu este de competenţa noastră. Îi sfătuim pe părinţii care sunt în această situaţie să se adreseze instanţei sau să consulte înainte un avocat”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Galaţi, Tania Calcan.

Pensie până la majorat


Pensia alimentară este datorată până la majoratul copilului. Dacă însă acesta decide să urmeze cursurile unei instituţii de învăţământ superior, va continua să primească pensia de întreţinere până la finalizarea studiilor, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 25 de ani. Pensia trebuie plătită indiferent de forma de învăţământ frecventată de copil şi chiar dacă acesta primeşte bursa.

Pensia se poate majora pe parcurs, însă, în acest scop trebuie înaintată instanţei câte o acţiune la fiecare creştere de salariu a tatălui. Pentru un copil, suma nu va depăşi un sfert din venitul părintelui obligat la plata pensiei, în timp ce, pentru trei sau mai mulţi copii, pensia nu trebuie să depăşească jumătate din venitul părintelui obligat la plata pensiei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite