Şofer român anchetat penal în Italia pentru un comentariu sarcastic postat pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat de 43 de ani, rezident într-o localitate de lângă Veneţia şi care lucrează ca şofer pe camion în regiunea Veneto, este cercetat penal de autorităţile italiene pentru defăimare agravată şi riscă să ajungă la închisoare.

Un comentariu publicat de un şofer român la o postare pe facebook i-a adus probleme legale serioase în Italia, acesta fiind cercetat penal acum pentru defăimare agravată.

Gigel Crucianu are 43 de ani şi este originar din Tecuci, fiind în prezent rezident într-o localitate de lângă Veneţia. Bărbatul lucrează ca şofer pe camion în regiunea Veneto, iar pe 14 decembrie 2019, citind o ştire publicată pe pagina Facebook „Occhio Sandonatese” referitoare la un instrument radar de măsurare a vitezei, românul a decis să posteze un comentariu sarcastic.

„Hoţii fură noaptea, poliţiştii („vigili” este cuvântul folosit în italiană, putând fi interpretat atât ca „poliţiştii”, cât şi în alte sensuri – n.r.) fură ziua”, a scris şoferul român în comentariul său.

Pe 4 ianuarie 2020, la trei săptămâni de la publicarea comentariului, Gigel Crucianu a fost chemat la sediul Poliţiei Locale din San Donà di Piave din provincia Veneţia, fiind anunţat că împotriva lui a fost declanşată o anchetă preliminară pentru „defăimare agravată”, conform procesului verbal care i-a fost înmânat.

„Este o maşină cu un fel de radar şi circulă unde e limită de 30 şi 50. Te ia din mers, nici nu îi vezi. O să caut un avocat, deocamdată mi-a dat unul din oficiu (…) nu mai avem dreptul la liberă exprimare”, a declarat şoferul român pentru site-ul www.rotalianul.com.

Autorităţile italiene au declanşat cercetarea penală în cazul românului în baza articolului 595 din Codul Penal italian, care prevede că:

„Oricine (…) comunicând cu mai multe persoane, ofensează reputaţia altei persoane, este pedepsit cu închisoare până la un an sau amendă până la 1.032 de euro.

Dacă ofensa constă în atribuirea unui fapt specific, pedeapsa este închisoare până la doi ani sau o amendă de până la 2.065 euro.

Dacă ofensa a fost făcută prin intermediul presei sau prin orice alt mijloc de publicitate sau print-un act public, pedeapsa este închisoare de la şase luni la trei ani sau o amendă de cel puţin 516 euro.

Dacă ofensa este îndreptată către un organ politic, administrativ sau judiciar, ori către o reprezentanţă a acestuia sau către o autoritate stabilită într-un colegiu, sancţiunile sunt majorate.”

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite