Şocul inundaţiilor a ajuns şi la Galaţi. O viitură de gunoaie s-a strâns la malul Dunării, iar zona duhneşte a hoit FOTO

Şocul inundaţiilor a ajuns şi la Galaţi. O viitură de gunoaie s-a strâns la malul Dunării, iar zona duhneşte a hoit FOTO

O mare de gunoaie curge pe Dunăre la Galaţi FOTO Costel Crângan

În zona Portului, în cea a trecerii cu bacul către Tulcea, dar şi în cea a restaurantelor plutitoare de pe Faleză, apele Dunării au adus sute de tone de gunoaie, care au format adevăraţi plauri ce miros pestilenţial din cauza descompunerii resturilor.

De câteva zile încep să se simtă şi la Galaţi efectele inundaţiilor care au afectat partea centrală şi de sud a României. Cantităţi impresionante de gunoaie, cărate de torenţi de prin zonele afectate, au ajuns în marile râuri şi, de acolo, în Dunăre, care în drumul ei către Marea Neagră a început să le depună pe la coturi şi în zonele portuare.

Potrivit informaţiilor postate de martorii oculari pe internet, depozite uriaşe de mizerie s-au format pe malurile fluviului în zona Insulei Mari şi Insulei Mici a Brăilei, în zona oraşului Brăila (port şi trecerea BAC către Măcin) şi, mai nou, în zona oraşului Galaţi.

La Galaţi, oamenii au fotografiat adevăraţi „plauri” alcătuiţi din crengi, copaci, gunoaie casnice şi milioane de bidoane din plastic, care s-au format în zona plajei Dunărea, la trecerea cu bacul către IC Brătianu (judeţul Tulcea), în zona de promenadă Falezei, în preajma restaurantelor plutitoare şi în toată aria portuară, de la facilităţile pentru ambarcaţiuni de agrement şi până la cele pentru marile nave de transport.

Aspectul terifiant, cu aer cataclismic, nu este însă totul. Resturile vegetale în putrefacţie, printre care se află pe alocuri şi cadavre de animale mici (mai ales păsări) au început să degaje cu miros pestilenţial, de hoit, care alungă oamenii de la malul fluviului.

Trecătorii au remarcat că, totuşi, autorităţile au încercat şi încearcă să cureţe zona afectată de gunoaie, însă eforturile sunt destul de palide, poate şi pentru că resturile sunt parcă „ţesute” din cauza cantităţii foarte mari de crengi şi de resturi de textile.

O viitură de gunoi asemănătoare s-a produs şi în primăvară, însă aceasta a fost mult mai uşor de curăţat deoarece conţinea mai mult bidoane din plastic şi mai puţin resturi luate de torenţi din gospodării, ca în situaţia de acum. 

Alarmant este că doar o mică parte din gunoaie s-a depus, totuşi, la malul fluviului. O cantitate de câteva ori mai mai mare (de ordinul miilor de tone) este dusă de apă către Rezervaţia Naturală a Biosferei Delta Dunării, care riscă să fie sufocată de mizerie în câţiva ani, în acest ritm. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: