Şase milioane de euro pentru revigorarea consumului de peşte în România

Şase milioane de euro pentru revigorarea consumului de peşte în România

Echipa de implementare a proiectului speră că mentalitatea consumatorilor se va schimba în maxim 3 ani

Este vorba despre un proiect intitulat „Centrul român modelare a sistemelor recirculante din acvacultură” care a fost câştigat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Valoarea lui este de aproape şase milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă


Proiectul este cel mai mare câştigat vreodată de universitate în domeniul cercetării ştiinţifice şi prevede crearea unei platforme de interdisciplinaritate. Proiectul intersectează mai multe facultăţi din universitate şi cuprinde aproape toată aria de cercetare a universităţii.

Obiectivul este unul clar economic, el fiind înscris în Programul Operativ Sectorial Creşterea Eficienţei Economice.

"Obiectivul economic este acela de a creşte consumul de peşte de la 4-5 kg/om/an cât este în acest moment în România, la unul mediu de 20 de kg/om/an. Este un pariu pe care aş vrea să-l câştigăm cât mai repede, este un pariu în deplină concordanţă cu interesele Uniunii Europene. Uitaţi-vă la Angela Merkel care apare cu un peşte în braţe atunci când vorbeşte de dezvoltarea acvaculturii în Uniunea Europeană”, spune decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Petru Alexe, cel care este şi managerul proiectului.

„Avem toate interesele ca baza alimentaţiei cu peşte în România să fie asigurată de... români. Avem cu ce, avem cu cine şi avem pretenţia că putem fi coordonatorii unui program de redresare în acest domeniu”, a mai spus Petru Alexe.

Un alt mare interes al acestui proiect este absolut ştiinţific şi el înseamnă dotarea la cea mai înaltă performaţă a laboratoarelor de cercetare din Universitatea „Dunărea de Jos”. Potrivit echipei de implementare, ţinta proiectului este una naţională. „Ne dorim mutarea acestui model în diverse alte modele în ţară, acesta este scopul. Evident, el nu se va putea termina într-un an şi jumătate, cât durează proiectul, dar în acest interval vom realiza dotarea  şi vom face un modul de bază, de la care să pornim atunci când vor fi solicitate modele din ţară”, a mai spus Petru Alexe. 

Primul pas va fi făcut către Autoritatea Naţională de Pescuit Acvacultură are un program POP (Programul Operaţional de Pescuit) şi are legături cu toţi oamenii care sunt implicaţi în acvacultură.

„Acest program va permite diversificarea speciilor din acvacultură. În momentul de faţă, românii consumă fitofagi, apoi alte specii din Dunăre. Aceste sisteme recirculante ne permit să creştem orice specie. Noi estimăm că preţul va fi inferior celui practicat în sistemele actuale”, spune la rândul său profesorul Victor Cristea.

Cum va fi posibil acest lucru? „Una este să obţii 500 de tone de peşte de pe 500 de hectare de luciu de apă şi alta este să obţii aceeaşi cantitate de pe 1.000 metri pătraţi. Una este să obţii 500 de tone de peşte cu 500 de pescari şi alta este să obţii aceeaşi cantitate cu 4-5 oameni. Astfel, estimăm noi că crapul va fi la jumătate de preţ faţă de cel obţinut şi comercializat din sistemele actuale”, mai spune Victor Cristea.

„Pe noi nu ne interesează desfacerea peştelui astfel obţinut. Noi răspunderea o avem până la punerea în funcţiune a acestui sistem, de aici încolo, acţionează mediul economic”, a adăugat profesorul Petru Alexe.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: