Şase idei utile şi ieftine de amenajare eficientă a unei băi de mici dimensiuni dintr-un apartament de bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiectele sanitare „de colţ” pot da impresia că spaţiul e mai mare FOTO Bigbathshop.com
Obiectele sanitare „de colţ” pot da impresia că spaţiul e mai mare FOTO Bigbathshop.com

Atunci când arhitectul ridică din umeri, intră în rol designerul, care vă poate ajuta să folosiţi eficient fiecare colţişor din baia voastră sau măcar să găsiţi combinaţia de culori şi de modele care să facă să pară că spaţiul este mai generos.

Ne place sau nu, majoritatea românilor locuiesc la bloc, iar statisticile arată că peste 60% dintre apartamentele din România au băi mici şi foarte mici, aşa că amenajarea acestora presupune, deseori, adevărate exerciţii de imaginaţie.

Cum baia unui apartament de bloc nu poate fi mărită (decât dacă este sacrificată o altă încăpere), oamenii sunt nevoiţi să caute metode utile şi ieftine de decorare a spaţiului (astfel încât măcar să pară mai mare) sau să folosească mobilier şi decoraţiune care să folosească la maximum fiecare colţişor.

În materialul de faţă vă vom prezenta şase astfel de metode. Nu ştim dacă sunt cele mai folosite sau cele mai bune, dar este sigur că majoritatea designerilor le recomandă.

Culoare unică la pereţi, pardoseală şi tavan

Se spune că albul face spaţiile să pară mai mari. Iar dacă este folosit la pereţi, pardoseală şi tavan, designerii spun că veţi avea impresia că baia dumneavoastră s-a mărit brusc. Nu am încercat, dar îi credem pe cuvânt pe specialişti, care au convingerea că efectul vizual va crea impresia de continuu, de spaţialitate.

Aceştia mai spun că nu-i musai să fie doar alb şi că se pot alege şi alte nuanţe neutre şi luminoase, amintind aici: gri perlat, galben pastel, verde sau albastru deschis. Culorile închise nu-s de folos, căci aşa cum în plan vestimentar se spune că „negrul slăbeşte”, în cazul spaţiilor mici efectul este cam tot la fel: vor părea şi mai mici.

Monotonia poate fi ruptă, spun designerii, cu mici covoraşe de baie în nuanţe vesele sau cu mici decoraţiuni. Important este să nu exageraţi cu ele şi că nu folosiţi culori contrastante pentru chitul de rosturi.

Vopsiţi un perete in dungi

Se pare că dungile sunt o metodă foarte simplă prin care poţi face orice încăpere să pară mai mare sau mai mică. De aceea, trebuie să ai grijă la efectul pe care vrei să-l obţii.

Dungile orizontale pot face un spaţiu îngust să pară mai larg (se recomandă un contrast nu foarte violent, iar dungile să fie mai late  - 5-10 cm – şi nu foarte multe: 4-6). În schimb, un tavan cam jos poate fi făcut să pară mai înalt cu câteva dungi verticale pe un perete. Atenţie! Pe un singur perete. Dacă îi vopsiţi pe toţi s-ar putea să aveţi în baie un efect vizual mai degrabă deranjant.

Alegeţi obiecte sanitare potrivite

Sfatul pare cât se poate de logic, căci este inutil să înghesuiţi într-o baie mică de apartament o cadă de baie rectangulară, care va ocupa mai mult de jumătate din suprafaţă. Într-o baie mică este de preferat o cabină de duş din sticlă, care nu numai că va da băii o notă de rafinament, ci va spori şi senzaţia de spaţiu. De asemenea, în locul unui lavoar clasic puteţi alege unul de colţ, special conceput pentru băile mici. Sau, ca sa obţineţi mai mult spaţiu de depozitare, o chiuvetă pe dulap (suspendat sau pe picioare).

Sus mobilierul!

Designerii spun că mobilierul pentru baia mică trebuie ales în ultima fază a amenajării, pentru că va trebui măsurat cu multă atenţie spaţiul disponibil.

În afară de dulapul de sub lavoar, care poate fi şi unul cu picioare înalte, elegante, restul dulapurilor trebuie să fie suspendate, pentru a elibera cât mai mult din suprafaţa pardoselii. Dacă nu aveţi suficient loc pentru o oglindă de perete şi un dulap, montaţi pur si simplu un dulăpior de baie cu oglindă pe ambele uşi.

Fiecare colţişor contează

De obicei, peretele de la duş şi uşa de la intrare nu sunt utilizate la potenţialul lor maxim. În esenţă, vă trebuie doar două sisteme de depozitare pe verticală pentru a putea folosi şi aceste suprafeţe: un organizator cu buzunare sau cu coşuleţe, pe care îl veţi agăţa de uşă, precum şi o bară de suport pe peretele de la duş, de care să agăţaţi, cu cârlige, unul sau două coşuri cu mânere. Nu-i perfect, dar măcar e un pic mai bine.

Oglinzile sunt soluţia perfectă

De asemenea, nu uitaţi să asiguraţi suficientă lumină în baie, căci o încăpere întunecoasă, fără fereastră (cum se construiesc mai nou) poate părea minusculă.

Nişte spoturi în zona oglinzii pot fi foarte folositoare, dar dacă nu vă plac spoturile, măcar folosiţi mai multe oglinzi (poate chiar foarte mari), cum ar fi pe toată uşa sau pe peretele din partea opusă chiuvetei.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Ecologie distractivă. Cinci metode simple şi practice de refolosire a bidoanelor goale din plastic

Cum puteţi construi rapid o afumătoare pentru carne şi peşte. „Reţeta“ ieftină a bloggerului culinar Gina Bradea 

Trei metode surprinzător de simple, ecologice şi foarte ieftine, pentru a alunga şoarecii din orice clădire 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite