Înghesuială la tablourile din aţă şi icoanele sculptate în lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meşterii populari au invadat din nou ora şul nostru, iar oferta lor este parcă mai bogată ca niciodată

Aceştia au venit să îi încânte şi pe gălăţeni cu produsele lor, cele mai multe făcute manual şi prezentate deja la majoritatea târgurile şi expoziţiilor din România. La fel ca în fiecare an, principalele artere ale oraşului au fost invadate de meşterii populari şi negustorii ambulanţi veniţi din mai toate zonele ţării.

Era să pice la testul de autenticitate

Tablourile din aţă sunt vedetele momentului, iar cel care le-a confecţionat este foarte mândru de lucrările sale. Adrian Drugă, în vârstă de 54 ani, din Moneciu, judeţul Prahova, face astfel de tablouri de mai bine de 15 ani şi participă la expoziţii şi târguri de peste opt ani.

Este pentru prima dată în Galaţi, dar nu este prea mulţumit de organizare şi spune că nici vânzările nu merg aşa cum ar fi vrut.

Lucrările le prezentăm pe piaţă de vreo opt ani. La şcoală am învăţat să facem aşa ceva. Noi i-am dat numele de decogeometrie, dar se poate spune că este un minigherghef. Folosim un fir special, în mai multe straturi, chiar 15, fixate pe nişte cuişoare. Am venit pentru prima dată în Galaţi. Organizatorii ne-au pus piedici, pentru că au spus că nu sunt tradiţionale. Aş mai fi venit şi altă dată, dar asta a fost problema", ne-a povestit Adrian Drugă.

Preţul unui astfel de tablou, variază între 40 şi 150 de lei, în funcţie de mărime şi model.

Icoanele sculptate în lemn, la căutare

image

Şi icoanele sculptate în lemn au succes mare, gălăţenii oprindu-se des în dreptul standului tânărului meşter Paşaniuc Sorin, de 33 ani. Acesta este cel care le sculptează şi spune că face acest lucru de peste zece ani. Preţul unei lucrări variază între 50 şi 3.000 lei.

„În general sculptez pentru biserici, mânăstiri. Mă axez pe teme bisericeşti. La o icoană mică lucrez în jur de trei ore, iar la una mare, chiar şi o săptămână. Am învăţat să fac asta la o şcoală din Iaşi. Costurile unei astfel de lucrări sunt mari şi nu este întotdeauna rentabil", ne-a spus Sorin Paşaniuc.

Oamenii vin, se uită, dar nu prea cumpără

Aprecierile la adresa lucrărilor, dar şi la cea a meşterilor, nu lipsesc din partea gălăţenilor. În schimb, ceea ce contează cel mai mult, adică vânzările, nu merg aşa cum şi-ar fi dorit comercianţii.

Lumea vine, se uită, apreciază, dar mai puţin cumpără. Este şi perioada asta proastă. În două zile am vândut o singură icoană. Nu prea se merită să bat atâta drum, pentru nimic", ne-a declarat Sorin Paşaniuc.

Potenţialii clienţi spun că nu prea se înghesuie la cumpărături pentru că a devenit mult mai economi din cauza crizei economice.

„Dacă nu ar fi criza şi nu s-ar apropia sărbătorile de iarnă, poate aş cumpăra astfel de obiecte, pentru că sunt foarte interesante, dar acum nu pot face altceva decât să mă uit", declară Mircea Botez, de 47 ani.

De aceeaşi părere este şi Maria Istrate, de 30 de ani, care spune că nu mai este ca în anii trecuţi, când cumpăra tot felul de obiecte tradiţionale. „În perioada asta trebuie să fim mai reţinuţi", adaugă tânăra.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite