Încălţările fermecate: îţi spun cât de corect alergi în timp ce faci sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dispozitivul a fost inventat de un grup de profesori de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi poate fi foarte uşor montat în pantofii cu care facem sport zi de zi.

Dispozitivul se referă la un ansamblu - senzor de presiune (apăsare) şi dispozitiv electronic, compus dintr-un modul cu microcontroler, card de memorie micro SD, un conector alimentare, întrerupător, un conector pentru senzor şi un acumulator LI-Po. Dispozitivul are ca utilitate directă strângerea de date referitoare pe de o parte la studiul mersului şi alergării în atletism şi studierea pasului simplu de alergare pe cele trei faze (faza de amortizare, momentul verticalei şi faza de impulsie) precum şi analiza în ceea ce priveşte parametrii energetici şi cei de control ce influenţează realizarea unor performanţe crescute.

„Dispozitivul poate fi utilizat în depistarea unor deficienţe în ceea ce priveşte corectitudinea mişcărilor urmărind nesincronizările dintre piciorul stâng şi cel drept în timpul deplasării (alergării), diferenţele de forţă între acestea, diferenţele de presiune asupra solului, dezechilibrele dintre forţă şi viteză în pregătire şi nu numai. Toate aceste considerente au la bază studiul elementulului esenţial în alergare, veriga principală, reprezentată de acţiunea de impulsie a piciorului pe sol”, ne spune profesorul Claudiu Mereuţă, unul dintre inventatori.

Iată, pe scurt, şi cum funcţionează acest dispozitiv: senzorul înregistrează presiunea exercitată de picior asupra solului şi transmite informaţia microcontrolerului programabil. Programul colectează datele furnizate de senzor şi le converteşte în unităţi de timp (metri pe secundă), identificându-se fazele de contact cu solul şi fazele de zbor din timpul alergării sau mersului pentru fiecare picior în parte. Datele astfel prelucrate se scriu pe cardul de memorie în format text.

Acţionarea manuală a întrerupătorului pune dispozitivul în funcţiune. Alimentarea dispozitivului se face cu ajutorul acumulatorului care se poate conecta la o sursă de energie după descărcare, prin intermediul conectorului de alimentare şi a unui cablu USB. Încărcarea asigură autonomia dispozitivului timp de opt ore. Conectorul pentru senzor leagă senzorul de presiune de modulul cu microcontroler.

Mic, necostisitor, dar foarte util

Pentru monitorizarea corectă a mersului sau a alergării se montează două dispozitive, unul pentru piciorul drept şi unul pentru piciorul stâng. Acestea se calibrează printr-o săritură pe ambele picioare, în plan vertical. După terminarea înregistrărilor, cardurile de memorie, scoase din dispozitive se introduc în calculator şi se descarcă fişierele. Un alt program preia fişierele de la piciorul stâng şi de la piciorul drept, le prelucrează şi furnizează valorile parametrilor energetici şi de control, calculate pe baza unor formule matematice cunoscute în literatura de specialitate.

„Analiza şi interpretarea rezultatelor se face de către un specialist în antrenament sportiv sau de către un kinetoterapeut care coordonează activităţile ulterioare. Problema tehnică pe care o rezolvă dispozitivul constă în faptul că toate datele achiziţionate sunt recoltate în condiţii reale de manifestare, de la configuraţia terenului pe care se face alergarea (sau săritura), până la influenţele factorilor de mediu (temperatură, vânt), sunt stocate pe cardurile de memorie şi apoi pot fi analizate şi interpretate cu mare acurateţe”, ne mai explică profesorul Claudiu Mereuţă.

Avantajele utilizării unui astfel de dispozitiv sunt destule: este de mici dimensiuni, nu deranjează mersul sau alergarea, ataşarea modulului de pantof se realizează uşor, cu ajutorul unui şnur. În plus, dispozitivul contribuie consistent la depistarea unor deficienţe ale coloanei care au ca motiv diferenţele de apăsare pe sol.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite