Încă un focar de pestă porcină africană în judeţul Galaţi, însă epidemia a cam rămas fără „materie primă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virusul a fost descoperit de veterinari într-o fermă din satul Rogojeni, comuna Suceveni. Conform registrelor, în satul amintit ar fi 85 de porci, însă deja foarte multe dintre animale au fost tăiate de gospodari după ce pesta a ajuns, acum aproape o lună, la Suceveni (unde vineri se plătesc despăgubirile pentru cei 200 de porci ucişi preventiv)

Dorin Otrocol, prefectul judeţului Galaţi, a ţinut joi dimineaţă o conferinţă de presă pentru a anunţa ultimele decizii ale Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a judeţului Galaţi desfăşurat cu puţin timp înainte.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a confirmat că a mai fost descoperit un focar de pestă porcină africană în judeţul Galaţi (al unsprezecelea,în şase localităţi), într-o exploataţie agricolă din satul Rogojeni, comuna Suceveni.

Vă reamintim că în localitatea Suceveni a fost descoperit, acum aproape o lună, primul focar de boală din judeţul Galaţi, fiind ucişi preventiv peste 200 de porci.

Autorităţile sanitar-veterinare au confirmat că şi la Rogojeni se va trece imediat, chiar azi, la uciderea porcilor din gospodăriile populaţiei.

„Astăzi la Rogojeni este acţiunea de ucidere preventivă în urma buletinului de analize eliberat de laboratorul de pestă porcină africană DSVA Iaşi. Confirmarea a venit aseară la ora 18.00. Este vorba de un porc mort dintr-o exploataţie agricolă. În fermă mai erau 11 porci adulţi şi 18 purcei fătaţi în urmă cu câteva zile. În baza naţională de date, la nivelul localităţii, sunt înregistraţi 85 de porci”, a declarat Carmen Stroia, directorul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi.

În teren, însă, veterinarii trimişi să ucidă porcii s-ar putea să nu prea aibă ce face. Potrivit unor surse din localitate, la Rogojeni s-au tăiat foarte mulţi porci după ce epidemia a apărut în satele vecine, Suceveni şi Cavadineşti, aşa că din cei 85 de porci din catastife doar o mică parte mai sunt vii, semn că pesta porcină africană este pe cale să rămână fără „materie primă”.

Prefectul de Galaţi a reconfirmat faptul că toţi proprietarii, indiferent că porcii sunt sau nu înregistraţi (crotaliaţi), vor primi despăgubiri de la stat în cazul în care animalele le sunt ucise şi confiscate pentru a fi prevenită răspândirea epidemiei de pestă porcină africană.

„Toţi proprietarii de porci, indiferent că animalele erau sau nu crotaliate, vor fi despăgubiţi. Marţi am semnat şi pentru Tudor Vladimirescu un ordin de nominalizare a unei comisii care se ocupă de inventarierea şi efectuarea evaluării pentru fiecare porc în parte. Din semnalele pe care le am eu, cetăţenii din Suceveni vor primi săptămâna aceasta banii de despăgubiri", a declarat prefectul. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite