În trei secţii de votare din judeţul Galaţi s-a depăşit la ora 17,00 prezenţa de 50%. În alte trei secţii, sub 8% participare

În trei secţii de votare din judeţul Galaţi s-a depăşit la ora 17,00 prezenţa de 50%. În alte trei secţii, sub 8% participare

FOTO Arhiva Adevărul

Toate cele trei secţii cu prezenţă mare se află în sate din nordul judeţului, iar două dintre ele ţin de aceeaşi comună. Secţiile cu prezenţă foarte redusă se află în municipiul Galaţi, iar rezultatul de la acestea este distorsionat grav de fenomenul generat de „traficanţii” de rezidenţă pentru cetăţenii basarabeni care vor să lucreze în UE.

Ştiri pe aceeaşi temă

În trei secţii de votare din judeţul Galaţi s-a reuşit ca la ora 17,00 să se depăşească pragul de participare de 50%. Toate secţiile sunt în mediul rural, mai exact în satul Zărneşti (comuna Jorăşti) - 52,81%, satul Poiana (comuna Poiana) - 50,89% şi satul Vişina (comuna Poiana) - 50,25%.

În schimb, în municipiul Galaţi există trei secţii unde prezenţa era, la ora 17,de sub 8%. Este vorba de Şcoala Gimnazială nr.20 Galaţi - 4,39%, Liceul Teoretic „Anghel Saliny” - 5,48%, Liceul cu Program Sportiv - 7,94%. Media pe judeţ este de 32,52%

Toate secţiile cu prezenţa foarte scăzută se confruntă cu un fenomen foarte ciudat: pe raza lor există numeroase persoane care au primit în spaţiu cetăţeni basarabeni care au dobândit, astfel, drept de muncă în UE. 

Niciunul nu locuieşte însă la adresele respective şi nu a votat vreodată în România, dat fiind că sunt plecaţi în ţările din Vest. Societatea civilă a cerut de mai multe ori modificarea legii legată de rezidenţa basarabenilor în România, pentru a elimina abuzurile, însă nu a găsit sprijin din partea clasei politice.

Prezenţa acestor persoane pe liste de vot afectează cu circa 5 puncte procentuale cvorumul pentru referendum. Detalii aici. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: