În România se falsifică până şi peştii. Cum a reuşit un bărbat din Galaţi să vândă hering în loc de scrumbie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Herigul oferit drept scrumbie şi „falsificatorul de peşte” din Galaţi  FOTO IJJ Galaţi
Herigul oferit drept scrumbie şi „falsificatorul de peşte” din Galaţi  FOTO IJJ Galaţi

Un bărbat din Galaţi, în vârstă de 33 ani, a fost depistat de către jandarmi în timp ce comercializa hering, recomandat ca şi scrumbie, fără documente de provenienţă, dar şi fără forme legale.

Supărare mare pe un bărbat din Galaţi care şi-a planificat ca în weekend să servească, în familie, un peşte proaspăt, de Dunăre, şi de fapt i-a adus soţiei, hering, în loc de scrumbie.

Pe 23 februarie, în timp ce îşi făcea cumpărăturile, pe Aleea Comerţului din Micro 19, gălăţeanul a observat un vânzător de ocazie pe care l-a întrebat dacă în sacoşe este scrumbie, iar acesta, văzând că cetăţeanul nu prea cunoaşte speciile de peşte, i-a spus că are la vânzare, la un preţ de 20 lei/kg, scrumbie de Dunăre, „proaspăt pescuită”.

Abia când curăţa peştele, bărbatul a observat că acesta nu pare a fi pescuit din apele Dunării, ci mai degrabă din Atlantic sau Pacific, şi supărat nevoie mare a sunat la Secţia 3 poliţie reclamând cele întâmplate.

Dispeceratul secţiei de poliţie a trimis, pe Aleea Comerţului, un echipaj de jandarmerie aflat în misiune de menţinere a ordinii publice, iar când oamenii legii şi-au făcut apariţia în zonă, vânzătorul şi-a abandonat peştele şi a rupt-o la fugă printre blocuri, însă cu jandarmii după el. Ajuns din urmă, acesta a declarat verbal jandarmilor că vinde hering fără a respecta cadrul legal. Cât priveşte peştele vândut reclamantului, ca şi scrumbie, acesta nu a oferit nicio lămurire.

Cele 16 kg de peşte găsite asupra vânzătorului au fost ridicate de către jandarmi şi predate la un magazin specializat, iar bărbatului i-a fost aplicată o amendă de 500 lei, conform prevederilor Legii nr.12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite. Cât priveşte cumpărătorul, acesta a preferat să rămână cu heringul, servit pe post de scrumbie, fără a mai depune vreo plângere scrisă.

Chiar dacă fac parte din acelaşi regn, Animalia şi aceeaşi familie, Clupeidae, sunt câteva mici diferenţe între cele două specii de peşte, astfel că scrumbia de Dunăre are spatele de culoare verde-albăstrui, laturile alb-argintii cu un luciu metalic şi o pată neagră pe opercul, în vreme ce heringul are spatele de culoare cenuşie, albăstruie-verzuie iar abdomenul de culoare argintie.  

Însă cea mai importantă diferenţă este preţul, un kilogram de scrumbie de Dunăre costând de regulă dublu faţă de un kilogram de hering.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite