În cea mai mare podgorie din judeţul Galaţi a început culesul viilor. Recolta e bună, dar e criză mare de muncitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Faţă de anul trecut, culesul începe cu două săptămâni mai devreme. Dr.ing. Alina Donici, directoarea Staţiunii de Cercetare Viti-Vinicolă Bujoru (cel mai mare producător de vinuri din judeţ), a făcut un apel către lucrătorii interesaţi chiar şi pe propria pagină de pe o reţea de socializare.

Începând din 23 august, în cea mai mare podgorie din judeţul Galaţi ca şi suprafaţă cultivată cu vie nobilă (Dealurile Bujorului) a început culesul viilor. „Tonul” l-a dat, aşa cum era de aşteptat, Staţiunea de Cercetare Viti-Vinicolă Bujoru, acolo unde există cea mai întinsă plantaţie compactă din judeţ - de circa 350 de hectare – amplasată pe dealul din vestul oraşului Târgu Bujor.

Culesul începe cu două săptămâni mai devreme decât de obicei din cauza condiţiilor atmosferice cu totul atipice din acest an, după cum a explicat Nicolae Bârliga, tehnologul şef al Staţiunii. Practic, toate etapele vegetative au fost mai timpurii, inclusiv înfloritul, care s-a produs în jur de 25 mai.

Directoarea Staţiunii, dr.ing. Alina Donici a anunţat că se caută culegători (şi nu unul-doi, ci câteva sute) inclusiv printr-o postarea făcută pe propria pagină de Facebook, în vreme ce toţi primarii localităţilor de zonă au fost informaţi că sătenii pot câştiga bani frumoşi lucrând la cules de struguri.

Mai precis, staţiunea plăteşte 80 de lei pe zi pentru o cantitate de 450 de kilograme de struguri culeşi. În prima zi erau deja la lucru peste 100 de oameni, iar cei mai mulţi dintre aceştia au fost de părere că norma se poate realiza uşor, ba chiar se poate depăşi, situaţie în care suma creşte.

Ca amănunt interesant, potrivit legii pot participa la cules struguri şi persoanele care beneficiază de ajutor social, fără ca acest lucru să ducă la tăierea venitului primit prin intermediul primăriei. Adică pot lua şi ajutorul social, dar şi banii de la staţiune. În cele trei săptămâni de campanie, un asistat social ar putea încasa în plus, muncind, între 800 şi 1.200 de lei (deci 1.600-2.400 de lei pentru două persoane), bani care i-ar pica tocmai bine în prag de deschiderea anului şcolar.

În ciuda faptului că primarii din zonă au insistat pe lângă beneficiarii de venit minim garantat, cu greu s-au adunat la cules circa o sută de oameni (cei mai mulţi nu sunt însă din categoria amintită…). Din ceea ce spun cei de la staţiune, le-ar trebui măcar 200 de culegători pe zi pentru a fi siguri că vor încheia culesul în perioada oprimă, aşa că, de nevoie, vor aduce muncitori din judeţele Neamţ şi Bacău, ba chiar şi din Republica Moldova.

Lipsa acută de forţă de muncă este cu atât mai bizară cu cât judeţul Galaţi este în primele locuri pe ţară în ceea ce priveşte şomajul şi numărul de asistaţi social.

Recolta a fost dijmuită de boli

Specialiştii staţiunii de cercetare gălăţene spun că  producţia este destul de bună, dar că ar putea scădea dramatic dacă via nu este culeasă la vreme. „Ar fi o medie de circa şapte tone la hectar. Producţia este bună, avem însă nevoie de culegători ca să putem culege la timp strugurii, altfel riscăm să avem pierderi”, a spus directoarea Staţiunii. 

În acelaşi timp, inginerul şef al instituţiei, Nicolae Bârligea, a precizat că recolta este cu 10-15% mai mică decât ar fi putut să fie, cauza fiind aceea că vremea umedă din iulie a favorizat dezvoltarea agresivă a unor boli ale strugurilor. Oricum, faţă de alte podgorii, unde pierderile produse de boli (mai ales mană, făinare şi putregaiul cenuşiu) merg spre 50%, la Bujoru situaţia este foarte bună.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite