95.000 de pui de nisetru vor fi lansaţi în Dunărea inferioară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunea face parte dintr-un amplu proiect gestionat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, proiect demarat încă din  2013.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este beneficiar al proiectului „Evaluarea supravieţuirii şi răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturioni din speciile ameninţate critic lansaţi în Dunărea inferioară (2013 - 2015)”, finanţat prin Programul Operaţional de Pescuit.

În cadrul celei de a doua etape a acestui proiect de importanţă europeană, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi va lansa în Dunăre, începând cu data de mâine, un număr de 95.000 de pui de sturioni din specia ameninţată critic nisetru, în două locuri speciale de lansare: Braţul Borcea, Km 39 / Stelnica şi în Dunăre, la Km 100 / Isaccea. 

Activităţile de recepţie calitativă şi cantitativă a puilor de sturioni din specia nisetru, lansarea acestora şi recepţia serviciilor de marcare cu Codate Wire Tags (CWT) vor avea loc în cadrul fermei piscicole a S.C. SturioFarm SA, punctul de lucru Tămădăul Mare, odată cu deschiderea oficială a etapei a doua de lansare a puilor de sturioni din toate cele trei specii ameninţate critic: Huso huso - morunul, Acipenser stellatus – păstruga şi Acipenser gueldenstaedtii  - nisetrul.

În prima etapă a proiectului pilot, demarat în 2013, au fost lansaţi în Dunăre 90.000 de pui de sturioni, din cele trei specii ameninţate critic (70.000 de pui de morun, 10.000 de pui de păstrugă şi 10.000 de pui de nisetru). Aceştia sunt marcaţi cu cipuri CWT pentru o monitorizare eficientă. În 2014, experţii din cadrul Universităţii gălăţene implicaţi în proiect au efectuat două acţiuni de evaluare a supravieţuirii şi răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturioni lansaţi anterior. Totodată, în cadrul proiectului sunt implicaţi specialişti din ţările riverane Mării Negre – Ucraina, Georgia, Turcia, Bulgaria, Serbia. 

Rezultatele preliminarii sunt de o importanţă ştiinţifică remarcabilă, deoarece s-a reuşit capturarea şi identificarea puilor lansaţi în Dunăre, în apele teritoriale româneşti, ale Ucrainei şi ale Turciei. 

Cea de-a treia etapă şi ultima, de evaluare, din cadrul proiectului va avea loc în luna iulie 2015. Experţii din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi vor definitiva un raport ştiinţific amplu asupra stării efectivelor de sturioni din cele trei specii ameninţate critic, în contextul ecologic actual, şi asupra măsurilor care se impun pentru salvarea acestor specii de la extincţie. 

În condiţiile în care România este singura ţară unde aceste specii se mai regăsesc în mediul natural, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, folosind rezultatele obţinute în acest proiect pilot, va redacta o propunere de regulament  privind salvarea acestor specii  prin repopularea/popularea de susţinere a fluviilor din U.E. cu pui de sturioni. Propunerea va fi dezbătută, în luna septembrie 2015, cu specialişti ai Convenţiei privind Comerţul Internaţional cu Specii Periclitate de Faună şi Floră Salbatică (CITES), ai Direcţiei Generale pentru Pescuit din cadrul Comisiei Europene şi ai Societăţii Mondiale pentru Conservarea Sturionilor, urmând ca, după validare, să devină regulament european.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite