300.000 de euro pentru un parc care este încă teren viran la marginea Galaţiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Parcul de la „Selgros" trebuia inaugurat pe 20 iunie, însă constructorul, cu realizări notabile doar catering şi administrare de restaurant, nu a reuşit să finalizeze toate lucrările.Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco promite că va merge mâine în control pentru a vedea dacă s-a respectat contractul.

Marele parc din cartierul Micro 21 (aferent blocurilor R4-R7), în valoare de 1,2 milioane de lei (301.886 euro), anunţat cu surle şi trâmbiţe de către autorităţi, este de fapt o mare păcăleală. Conform contractului, pe 20 iunie, parcul ar fi trebuit să arate ca un adevărat loc de promenadă.

Doar bănci şi coşuri de gunoi

Firma specializată în catering şi administrare de restaurante, Pibunni SRL, cea care a câştigat licitaţia, nu a reuşit să se încadreze în respecte termenul -limită prevăzut în contract.

În afara de nişte alei pavate, mare lucru nu s-a făcut cu adevărat! S-au montat, pe ultima sută de metri, nişte băncuţe şi coşuri de gunoi. Nici vorbă de locuri de joacă sau fântâni arteziene, aşa cum prevede proiectul.

CITEŞTE ŞI: Vezi aici cum arată parcul cu o lună înainte de finalizarea contractului

Cei mai nemulţumiţi de felul cum arată parcul sunt gălăţenii care locuiesc în zonă. Ei spun că aşteptărilor lor au fost înşelate.

„La ce potenţial natural are zona asta trebuia sa iasă un parc de referinţă pentru oraş. S-a proiectat şi lucrat de mântuială, cât să se raporteze că au făcut un parc. Totul este îngrămădit în partea superioară, cu bănci, deşi în partea inferioară sunt destui copaci. Nici măcar prea mulţi puieţi de copaci nu au plantat. S-a aruncat un strat de pământ fertil, dar prea subţire. Degeaba au mai semănat gazon, că asa zisul parc e tot plin de bălării", ne-a spus Iulian Mardare, locatar al blocului X6.

image

Probleme sunt şi cu accesul în parc. Oamenii spun că sunt sute de metri de gard fără o poartă în partea dinspre stradă, în timp ce în alte locuri, sunt porţi la o distanţă de doar 20 de metri între ele. „Am gardul la doar cinci metri de bloc şi, culmea, ca să intru trebuie să ocolesc mult", s-a plâns şi Mioara Vintilă.

Deşi imaginile vorbesc de la sine, Ionel Borcea, administratorul SC Pibunni SRL, ne declară că parcul este finalizat în proporţie de 99%.

„Mai sunt mici retuşuri de făcut, dar nimic important. Dintr-o groapă de gunoi, s-a transformat în cel mai frumos parc al Galaţiului. Urmează să fie inaugurat zilele acestea. Aşteptăm să vină cineva de la Bucureşti şi de la Primărie ca să se facă recepţia lucrărilor", a spus Borcea.

image

Întrebat de ce nu s-a montat încă fântâna arteziană şi locul de joacă pentru copii, constructorul a schimbat brusc subiectul: „Pot să vă spun că oamenii din zonă sunt foarte mulţumiţi de acest parc. Preţurile apartamentelor din zonă au crescut cu 20% datorită acestui parc. Noi avem o arhivă cu parcul înainte de a începe lucrările. Arăta îngrozitor, era o pajişte plină cu boscheţi. Am găsit inclusiv şerpi. Era un dezastru".

Primăria, în control!

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco promite că va merge mâine în control pentru a vedea dacă s-a respectat contractul. „Dacă ar fi existat probleme, Ministerul Mediului ar fi ştiut şi ne-ar fi anunţat. Voi face personal verificări".

image


Cum ar trebui să arate parcul

Proiectul finanţat de Ministerul Mediului prevede lucrări de arhitectură peisagistică, locuri de joacă, instalarea unei reţele de conducte de apă şi lucrări de construire a drumurilor şi aleilor de acces.

Suprafaţa totală care trebuie amenajată este de 45.500 de metri pătraţi, din care 2.700 metri pătraţi de alei pietonale, 82 bănci de lemn şi locuri de joacă pentru copii. De asemenea, se vor planta 2.750 de puieţi de arbori şi 31.000 de bucăţi de arbuşti de gard viu.

Ministerul Mediului suportă din contravaloarea lucrării un milion de lei, diferenţa urmând să fie achitată de către Primărie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite