11 staţii de cercetare a cutremurelor au fost deschise în trei localităţi gălăţene, unde s-au produs sute de seisme în ultimii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţia se ridică la aproape 400.00 de euro şi permite cercetătorilor să analizeze în timp real informaţiile primite, astfel încât să localizeze cutremurele, adâncimea acestora şi magnitudinea, transmiţând alerte în timp real către populaţie şi autorităţi.

După ce sute de cutremure au afectat localităţile gălăţene Schela, Negrea şi în special Izvoarele în ultimii ani, autorităţile au inaugurat astăzi, 20 noiembrie, 11 staţii de cercetare a cutremurelor în comunele amintite, în prezenţa ministrului Cercetării, Lucian Georgescu, investiţia ridicându-se la aproximativ 400.000 de euro.

"Este vorba de 11 staţii seismice, trei în foraje şi opt la suprafaţă, o reţea foarte densă, ale căror date contribuie la cercetare şi la obţinerea de informaţii privind intervenţiile rapide în cazul unui cutremur. Datele se transmit la Bucureşti în tip real, acolo avem un sistem de calcul automat care colectează datele, localizează cutremurul, spune adâncimea, magnitudinea şi trimite informaţiile în timp real către utilizatori, autorităţi, ISU. Utilitatea este multiplă: în primul rând, informaţiile obţinute de la această staţie sunt utilizate pentru proiectarea în construcţii, pentru alunecările în teren, întrucât cutremurul poate fi un generator pentru alunecările de teren. Şi pe partea de alertare, datele pot fi folosite şi transmise către ISU”, a declarat Constantin Ionescu, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Autorităţile judeţene consideră că investiţia este importantă pentru prevenirea alunecărilor de teren, dar şi pentru cunoaşterea structurii solului.

"Vom şti cu 20 de secunde înainte când va fi un cutremur, ceea ce este importantă pentru noi, autorităţile. Consiliul Judeţean are în procedură de achiziţie un proiect pentru 20 de localităţi pentru prevenirea alunecăriler de teren, o investiţie de 1, 6 milioane de lei. Este vorba de hărţi de risc, iar aceste staţii seismice ne vor ajuta să cunoaştem structura solului, dacă sunt pungi de gaz, pungi de apă, sunt foarte importante informaţiile oferite de la această staţie", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite