Viticultori din Vrancea distruşi de grindină cer reevaluarea pagubelor. Ei spun că 70% din producţie este compromisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grindina a făcut ravagii în Vrancea
Grindina a făcut ravagii în Vrancea

În Vrancea, grindina căzută la sfârşitul lunii iulie a afectat în jur de 2000 de hectare de vie, din cele 27.000 existente în judeţ.

Un grup de viticultori din zonele de podgorie Cîrligele, Vîrteşcoiu, Jariştea, Odobeşti, Boloteşti,  grav afectate de căderile de grindină de la sfârşitul lunii iulie, acuză comisiile statului că nu le-au evaluat corect pagubele.

În vreme ce podgorenii spun că grindina căzută le-a provocat pierderi între 50 şi 70% din producţie, comisia Prefecturii şi a Direcţiei de Agricultură a stabilit pagube sub 30 %, evaluările fiind făcute în lipsa viticultorilor.

"Eu am 30 de hectare de vie în zona Faraoanele. Pe 15 hectare gradul de afectare este de circa 70%, iar pe alte 15 hectare distrugerile sunt de 50%. Nu ştiu cum o să reiau fluxul pentru la toamnă, pentru că sunt complet decapitalizat. A fost o comisie de la Direcţia Agricolă în teren, dar nu m-au chemat. Au concluzionat că pierderile sunt de maxim 25 %. Dacă se dădeau pierderi de peste 30% trebuia să fim despăgubiţi. După ce am făcut contestaţie, înţeleg că se va face o altă comisie. Suntem la mâna Guvernului, dacă hotărăşte că facem parte dintr-o zonă calamitată", ne-a declarat viticultorul Liviu Gheorghe, afectat serios de grindină.

1

Reprezentanţii Direcţiei Agricole se disculpă şi spun că nu au făcut o evaluare pe fiecare proprietar, ci s-a făcut o medie între pagubele cele mai mici şi cele mai mari, pe un areal mai mare de suprafaţă viticolă

"După o primă evaluare a rezultat că au fost afectate 1096 de hectare cu vie, dar în prezent se lucrează şi la evaluări pe alte zone afectate şi apreciem cam la 2000 de hectare suprafaţa afectată. Noi am mers pe un raport la nivel de localitate, nu pe fiecare proprietar în parte. Sigur că sunt şi proprietari cu grad de afectare foarte mare şi trebuie să se adreseze Primăriei, iar o comisie formată din reprezentanţi ai ANAF, APIA şi de la Primăria va stabili exact fiecare situaţie particulară. Viticultorii care plătesc pe norme de venit vor plăti un impozit mai mic, proporţional cu pagubele suferite iar în condiţiile în care se stabileşte că sunt zone calamitate se pot acorda ajutoare de minimis", spune Ticu Constandache, directorul Direcţiei Agricole Vrancea.

1

În Vrancea sunt cultivate cu viţă de vie 27.000 de hectare.

Edilii localităţilor calamitate cer responsabililor judeţeni să se implice mai mult în demersurile de realizarea a staţiei antigrindină Moldova 2, care ar proteja viile din Vrancea.

“Fac apel pe această cale la autorităţile judeţene dar şi la parlamentarii de Vrancea, pentru a întreprinde demersurile necesare punerii în aplicare a sistemelor antigrindină care ar putea preveni astfel de evenimente nedorite”, spune  Cătălin Toma, primarul comunei Jariştea, localitate grav afectată de căderile de grindină.

Grindina nu este singura problemă a agricultorilor, lunile iulie şi august fiind caracterizate printr-o secetă profundă. În judeţ, 13.000 de hectare cultivate cu floarea soarelui şi porumb sunt declarate calamitate la această oră, dar suprafaţa afectată de secetă este mult mai mare.


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite