Vinul portocaliu, noua „nebunie“ pe piaţa din România. „Este făcut după metode vechi, arhaice, prin oxidare menajată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi vinurile rose sunt încă populare şi în 2018, specialiştii spun că vinurile portocalii au devenit vedete pe piaţa consumatorilor din România.

În ultimii ani, vinurile rose au reuşit să creeze o mare pasiune, mai ales în rândul femeilor, deşi chiar şi bărbaţii i-au dat de gust.

Deşi se bucură în continuare de o popularitate bună în rândul cunoscătorilor, vinurile rose au însă un concurent vedetă pe piaţă. Este vorba despre "Orange wine", sau vinul portocaliu, cum i se mai spune, care nu are nimic în comun cu portocalele.

Specialiştii susţin că se întâlnesc tot mai des cu acest tip de vin, obţinut în special în viticultura ecologică sau biodinamică.

“Mai nou şi am văzut şi în concursuri că au început să apară vinurile acestea orange, portocalii, vinuri făcute după metode vechi, arhaice. Nouă ni se par oxidate, dar este vorba o oxidare menajată, o altă filosofie a vinului. Există această tendinţă de a le matura în vase sub formă de ou, cu volumul şi forma ideale. Este şi un pic de ezoterism aici, dar este frumos şi face bine vinului şi reprezintă o alternativă la vinurile care sunt în piaţă”, ne spune academicianul Valeriu V. Cotea (foto), oenolog, preşedintele Patronatului Român al Viei şi Vinului.

Imagine indisponibilă

Potrivit specialistului, vinurile tip orange au devenit modă în toată lumea şi nu sunt departe de vinurile care se fac tradiţional, în România, la ţară, prin faptul că sunt lăsate mult la macerat, cu încărcătură de taninuri, astfel încât să devină mai astringente.

Cu alte cuvinte, strugurii albi sunt lăsaţi să fermenteze mai mult, aşa cum se întâmplă în cazul strugurilor roşii, căpătând prima dată o culoare de tulbure, apoi uşor portocalie.

“Cred că România s-ar adopta mult mai uşor decât alte ţări la un astfel de tip de vin”, mai susţine Valeriu V. Cotea.

Cu toate acestea, vinurile Orange nu sunt pe placul tuturor şi atunci recomandarea oenologului pentru consumatori este să caute vinurile albe, proaspete.

"Vinuri la modă sunt cele proaspete, mai mult vinurile albe, unde să poţi să recunoşti uşor soiul, iar la vinurile roşii problema României este că nu avem răbdare să le maturăm cum trebuie. Le scoatem prea repede în piaţă. Ele necesită un timp mai îndelungat de maturare”, spune academicianul Cotea.

În România, vinul a fost produs pentru prima dată de Crama Liliac, din zona Transilvaniei şi poate fi găsit şi la Cramele Recaş, preţul unei sticle de vin de 750 ml fiind de peste 40 de lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite