FOTO VIDEO Podgorenii vrânceni cer politicienilor o legislaţie care să le permită valorificarea vinului

FOTO VIDEO Podgorenii vrânceni cer politicienilor o legislaţie care să le permită valorificarea vinului

Comisia pentru agricultură şi-a ţinut lucrările la Focşani

De doleanţele lor a luat act şi comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor, care şi-a desfăşurat astăzi lucrările la Focşani.

Ştiri pe aceeaşi temă

În premieră, Focşaniul a găzduit astăzi lucrările comisiei pentru agricultură din camera deputaţilor, comisie condusă de deputatul PNL de Vrancea, Nini Săpunaru.

Acesta a dorit să aducă la Focşani o bună parte din cei 34 de membri ai comisiei, tocmai pentru a lua contact cu realităţile din acest judeţ în domeniul cultivării viţei de vie, mai ales că la şedinţă au fost invitaţi să participe şi mici producători, dar şi reprezentanţii unor firme importante din domeniul vinificaţiei.

„Este o problemă foarte delicată la noi în judeţ. Avem 18.000 de mici fermieri care, care stăpânesc 15.000 de hectare de vii, în 18 localităţi viticole. Aici este un fenomen social, care nu se mai regăseşte în altă parte a ţării”, s-a adresat deputatul Nini Săpunaru colegilor săi.

A urmat o dezbatere asupra legislaţiei viei şi vinului, în cadrul căreia producătorii s-au plâns că sunt îngrădiţi să-şi valorifice munca. „Problema cea mai stringentă a fermierilor este că sunt îngrădiţi în a-şi valorifica liber strugurii, mustul din struguri şi vinul obţinut din propria recoltă. Reprezint 14.000 de mici producători şi avem 33 de milioane de euro cheltuieli cu tehnologia şi suntem împiedicaţi să ne recuperăm cheltuielile. Este singura activitate economică din agricultură în care ţăranul nu are voie prin legislaţia actuală să-şi valorifice producţia. Noi nu am fost niciodată consultaţi să ne spunem obiecţiunile la legea Viei şi Vinului”, a precizat Toader Manole, preşedintele asociaţiei viticultorilor vrânceni.

Totodată, Costel Ichim, preşedintele SNAPT Propact, a ţinut să precizeze că nu trebuie ignorat factorul social al viticulturii şi legislaţia trebuie îmbunătăţită pentru cei care deţin majoritatea suprafeţelor cultivate şi nu pot să-şi vândă produsele obţinute.

La rândul său, Georgel Costache, directorul societăţii Vincon Vrancea, a spus că se impun anumite modificări care să vină în sprijinul micilor fermieri.

„Noi românii, impunem reglementări mai dure decât cele care sunt în Uniunea Europeană, şi lucrurile acestea nu fac bine. Din păcate, la noi în România, cel care îşi face o cantitate mică de vin în condiţii tradiţionale să-şi vândă vinul fără probleme. Din acest punct de vedere este că trebuie făcut ceva şi această posibilitate o aveţi dumneavoastră”, a spus Georgel Costache.

Problema valorificării a atins-o şi un viticultor care lucrează şase hectare de vie şi care a cerut sfatul decidenţilor politici ce să facă cu producţia de vin din acest an, în condiţiile în care legea nu-i permite să vândă vin decât dacă are o societate comercială.

Acesta nu a primit un răspuns direct, însă membrii comisiei au precizat că au făcut bine că au ţinut această şedinţă la Focşani, astfel încât amendamentele care vor fi aduse la legea Viei şi Vinului să fie în concordanţă cu ceea ce doresc viticultorii. 

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO La cules de struguri în Vrancea: „poama e coaptă, timpul nu aşteaptă“

FOTO VIDEO Constantin Crăciun, „Ţăranul Sărac” din Cîmpineanca, şi-a aruncat producţia de struguri la lighioane

citeste totul despre: