VIDEO Zugrăveala Şcolii „Ştefan cel Mare” din Focşani, „omisă” din proiectul de patru milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala "Ştefan cel Mare" din Focşani va fi redeschisă la toamnă  Foto: Ştefan Borcea
Şcoala "Ştefan cel Mare" din Focşani va fi redeschisă la toamnă  Foto: Ştefan Borcea

La Focşani,  proiectul de reabilitare a celei mai mari şcoli din municipiu, în valoare de patru milioane de euro, nu cuprinde şi lucrările de zugrăvit. Autorităţile locale şi-au dat seama târziu de lipsa acestor lucrări din cadrul proiectului astfel că vor fi nevoite să găsească bani din fonduri proprii pentru văruirea şcolii.

Cea mai mare unitate de învăţământ din Focşani, Şcoala „Ştefan cel Mare”, cu peste 1200 de elevi, situată chiar în centrul oraşului, beneficiază de un proiect de reabilitare şi modernizare cu fonduri europene în valoare de aproximativ patru milioane de euro.

Mai exact, este vorba despre 17, 438 de milioane de lei, din care bugetul Uniunii Europene suportă 11,153 de milioane de lei, Guvernul României -1,705 milioane de lei şi beneficiarul investiţiei, adică Primăria Focşani-4,5 milioane de lei.

Lucrările la acest proiect derulat prin Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est au început anul trecut şi vor fi finalizate, după cum spun edilii, în maxim două luni.

Însă, după începerea lucrărilor, autorităţile locale au descoperit că proiectul nu conţine şi prevederi referitoare la zugrăvitul unităţii şcolare, fără de care nu se poate finaliza lucrarea. Vorbim despre o şcoală mare, cu trei etaje, 25 de săli de clasă şi şase laboratoare printre altele. Prin urmare, Primăria Focşani se vede obligată acum să găsească soluţii de la bugetul local pentru a încheia lucrarea.

Scăpare pe banii noştri

„Este o scăpare în proiect la capitolul buget. Acum se analizează capitolul diverse pentru a se vedea în ce cotă se poate finanţa de acolo, diferenţa fiind suportată de la bugetul local. Nu s-a făcut o estimare a costurilor, pentru că bugetul local este abia în curs de pregătire şi aprobare şi vor fi incluse cerinţele pentru finalizarea proiectului. Lucrările vor fi terminat oricum, pentru că indiferent de scăpări ne-am angajat, prin contractul semnat, să acoperim orice cheltuieli suplimentare”, a precizat Dan Cazaciuc, purtător de cuvânt al Primăriei Focşani.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Focşani, aceste cheltuieli suplimentare ar putea ajunge la circa 10 la sută din valoarea întregului proiect, adică undeva pe la 400.000 de euro. Managerul proiectului, salariat al Primăriei Focşani, a refuzat să dea ochii cu presa şi să explice opiniei publice cum de s-a întocmit şi aprobat proiectul de reabilitare a şcolii fără lucrările de zugrăvit. 

Edilii Focşaniului nu s-au gândit la nicio sancţiune pentru cei care au greşit şi din cauza cărora primăria plăteşte în plus din banii cetăţenilor.

Ce mai contează nişte bani în plus

Nici reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Vrancea nu văd nicio problemă în această situaţie tipic românească, lăudând chiar iniţiativa Primăriei Focşani.

„Este de apreciat că Primăria Focşani iniţiază proiecte de reabilitare a unităţilor de învăţământ şi ştiu că mai sunt şi alte şcoli care urmează să intre în modernizare. Faptul că o parte a lucrărilor nu au fost prevăzute, nu înseamnă că şcoala nu va fi până la urmă reabilitată şi consider că Primăria Focşani poate să găsească soluţii astfel încât de la toamnă elevii să revină în şcoala lor”, ne-a declarat Vasilica Zaharia, inspector general şcolar al ISJ Vrancea.

Pentru că este un proiect al Primăriei Focşani, cei din conducerea Şcolii Ştefan cel Mare” nu au dorit să ofere explicaţii în legătură cu acest lucru, pentru că nu cunosc detalii cu privire la situaţia semnalată.

În acest an şcolar elevii au fost  nevoiţi să înveţe într-o altă clădire, situată la marginea oraşului. Ei fac zilnic naveta cu autobuze puse la dispoziţie de primărie şi abia aşteaptă să revină în vechiul imobil, aceeaşi dorinţă fiind şi a părinţilor lor.

„Cred că e o treabă nelalocul ei. Nu poţi să începi o construcţie dacă nu prevezi în planul de construcţie tot ce este necesar. Oare dacă îşi făceau o casă pentru ei o lăsau nezugrăvită. Nu este normal aşa ceva”, ne-a spus Costel Benguş, părintele unui elev de la clasele primare.

Pe lângă procentul de 2 la sută, prevăzut conform legii, Primăria Focşani trebuie să mai contribuie cu circa 10 la sută din valoarea proiectului pentru ca şcoala să-şi poată primi elevii în condiţii optime. Totodată, autorităţile locale mai trebuie să aloce fonduri şi pentru achiziţionarea de mobilier nou, o investiţie de circa 700.000 de lei.

Centru multimedia şi tipografie

Prin proiectul de patru milioane de euro, Şcoala „Ştefan cel Mare” beneficiază nu numai de reabilitarea spaţiilor şcolare, ci şi a laboratoarelor. Acestea vor fi echipate cu aparatură IT, urmând a fi înfiinţat un centru multimedia. De asemenea, şcoala va avea şi o minitipografie, unde va fi editată revista făcută de elevii şi profesorii şcolii.

Totodată, şcoala va avea o sală de spectacole, dar va lua fiinţă şi un centru tip after – school, care să permită elevilor o mai strânsă legătură cu unitatea la care învaţă, oferindu-le condiţii similare cu cele existente în şcolile din Occident.

Edilii focşăneni spun că anul 2013 este anul derulării unor proiecte pentru infrastructura şcolară din municipiu.”În luna martie sunt programate a începe şi lucrările de modernizare a Colegiului Naţional „Unirea”, în valoare de 6,2 milioane de lei, care nu vor impieta asupra bunei desfăşurări a activităţii didactice din şcoală.În faza de achiziţie se află şi lucrările de modernizare a Şcolii „Nicolae Iorga” din Sud, în valoare de 3,54 milioane de lei, fondurile fiind asigurate prin Programul Operaţional Regional”, a precizat Decebal Bacisnchi, primarul Focşaniului.

Potrivit acestuia, alte două unităţi de învăţământ, Şcoala „Al. Vlahuţă” şi Şcoala Nr. 3 se află în faza de a primi undă verde la finanţare europeană pentru reabilitare.
 

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite