VIDEO Vrancea: Azilurile cerute de Ministerul Sănătăţii în locul spitalelor desfiinţate, prea scumpe pentru primării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul oraşului Mărăşeşti spune că amenajrea căminului de bătrâni în locul spitalului desfiinţat este extrem de costisitoare. Normele prevăzute în proiectul întocmit de Ministerul Muncii prevăd amenajarea căminului de bătrâni cu încălzire în pardoseală şi grupuri sanitare în fiecare cameră.

Edilii locali sunt speriaţi de investiţiile pe care trebuie să le facă pentru a executa ordinul Ministerului Sănătăţii şi să transforme spitalele desfiinţate în cămine de bătrâni.

Primarul oraşului Mărăşeşti, Constantin Vlase spune că cheltuielile prevăzute pentru a îndeplini normele de amenajare a azilurilor stabilite de Ministerul Muncii depăşesc cu mult puterea financiară a Primăriei, care şi aşa abia reuşeşte să achite salariile angajaţilor şi riscă să fie debranşată de la reţeaua de curent electric din cauza facturilor restante neachitate.

"Pardoseală încălzită şi aderentă"

"Avem deja opt persoane care au depus cereri să vină la azil. Însă nu vom reuşi să plătim amenajarea clădirii fostului spital în azil pentru că normele Ministerului Muncii prevăd condiţii care costă mult. Trebuie să recompartimentăm clădirea, să fie grup sanitar în fiecare cameră, pardoselile să fie încălzite pe dedesub şi să fie aderente, uşor de curăţat. Trebuie tot felul de săli de vizite, acţiuni sociale şi religioase", ne-a spus edilul.

Constantin Vlase va prezenta proiectul consilierilor locali la următoarea şedinţă însă sunt slabe şanse ca acesta să poată fi susţinut financiar.

"Lipsa de bani mă obligă să încalc legea!"

Nici la Odobeşti situaţia nu este mai bună. Primarul oraşului, Daniel Nicolaş, a decis să bage clădirea fostului spital în conservare întrucât bugetul pe care îl are la primărie nu îi permite să înfiinţeze un cămin de bătrâni perfect legal.

"Normele pentru funcţionarea unui cămin de bătrâni mă fac să încalc legea, pentru că este prevăzut un îngrijitor la doi beneficiari şi multe alte condiţii iar costul pentru un singur beneficiar este de 1.400 de lei lunar. Ministerul suportă 50 % din această sumă timp de câteva luni după care trebuie să plătim noi integral, iar noi nu avem bani", a spus şi edilul din Odobeşti.

Până la soluţionarea situaţiei, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) are în plan să înfiinţeze în aceleaşi spaţii câte un centru medical de permanenţă. "Urmează să purtăm discuţii cu medicii de familie din zonă să vedem cum facem cu gărzile", a declarat directorul DSP Vrancea, dr. Cătălin Graur.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite