VIDEO Soţia patronului împuşcat la Focşani cere pedeapsă pe viaţă pentru criminali. „I-am făcut petrecerea de 62 de ani la cimitir“

VIDEO Soţia patronului împuşcat la Focşani cere pedeapsă pe viaţă pentru criminali. „I-am făcut petrecerea de 62 de ani la cimitir“

Ioana Chiriţă, văduva lui Telu

Procesul celor patru bărbaţi care l-au împuşcat mortal, în luna februarie a acestui an, pe patronul unei case de schimb valutar, în scop de jaf, a început, vineri, la Tribunalul Vrancea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Crima a cărei victimă a fost Constantin Chiriţă, zis “Telu”, patronul unei case de schimb valutar din Focşani, a avut loc în data de 22 februarie 2019. Vineri, la primul termen al procesului de la Tribunalul Vrancea, văduva lui Telu a venit pentru a da ochi cu criminalii şi pentru a cere închisoare pe viaţă pentru ucigaşii soţului său. 

Înainte de a intra în sala de judecată, femeia a stat de vorbă cu ziariştii, cărora le-a spus, îndurerată, că de şapte luni nu-şi găseşte liniştea şi s-a îmbolnăvit de la atâta stres. 

"Pedeapsă pe viaţă să le dea la criminali, pentru că mi-au distrus familia, mi-au distrus tot. L-au ucis ca în filme. Nu pot să accept că Telu nu mai este. Duminică a împlinit 62 de ani şi i-am făcut petrecere la cimitir", a spus Ioana Chiriţă, înainte de a intra în sala de judecată.

La termenul de vineri, instanţa de judecată a luat act de cererea inculpaţilor de a-şi angaja avocaţi, astfel că a fost dat un nou termen de judecată.

"Poziţia lor este de recunoaştere parţială. Urmează să vedem dacă inculpaţii vor opta pentru procedura simplificată sau vor solicita cercetare judecătorească, caz în care nu vor mai beneficia de treimea pentru reducerea pedepsei", a spus Mihai Popescu, avocatul familiei Chiriţă.

Pe 22 februarie 2019, Constantin Chiriţă, patron al unei case de schimb valutar din Focşani, plecase cu maşina personală spre casa familiei situată în comuna Slobozia Ciorăşti, limitrofă oraşului.

Pe un drum izolat, a fost lovit în plin de un autoturism de teren pe care criminalii îl modificaseră pentru a rezista unui impact violent. În plus, maşina avea numere de înmatriculare false, de Marea Britanie.

În autoturism se aflau Ionuţ Bogdan Sprânceană şi Gheorghe Vasile Văscăuţanu, care au coborât şi au tras două focuri de armă în afacerist, provocându-i leziuni în urma cărora bărbatul a murit. Scopul lor era să-l jefuiască pe patronul casei de schimb valutar de o sumă importantă de bani. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, Chiriţă transporta 30.000 de euro, 20.000 de lire sterline şi 300.000 de lei.

Omul de afaceri s-a baricadat în maşina personală după ce a fost lovit, motiv pentru atacatorii iritaţi l-au împuşcat. La audieri, au declarat că nu intenţionau, iniţial, să folosească armele. Se pare că între cei doi criminali a izbucnit o ceartă legată de faptul că au folosit armele în mod nejustificat. În plus, în depărtare ar fi apărut luminile unui alt autoturism, motiv pentru care atacatorii au fugit de la locul faptei fără banii omului de afaceri şi abandonând propriul autoturism. Au mers înspre altă maşină, condusă de Marius Daniel Cruceanu, cu care stabiliseră să le asigure scăparea în cazul unor eventuale probleme.

Şapte săptămâni de premeditare

„Din cercetări, a rezultat că în perioada 3 ianuarie - 22 februarie 2019, inculpaţii au efectuat activităţi pentru a pregăti săvârşirea faptelor, în sensul că au achiziţionat un autoturism de teren, căruia i-au schimbat culoarea, au montat o bară metalică de protecţie în partea din faţă, i-au montat plăcuţe cu număr fals de înmatriculare. Totodată, aceştia s-au interesat la alte cunoştinţe din judeţul Vrancea asupra programului victimei, precum şi asupra orei la care acesta pleca de la locul de muncă în localitatea de domiciliu Slobozia Ciorăşti, în acelaşi timp verificând şi traseul pe care urma să-l parcurgă victima“, au declarat procurorii vrânceni.

Au fost folosite două pistoale: unul de calibrul 5,6 mm, celălalt de 9 mm.

Cei trei au fost prinşi după 60 de ore de la comiterea crimei, în Vama Nădlac, din judeţul Arad. Ei se pregăteau să iasă din ţară la bordul unui BMW X5, dar fuseseră daţi în consemn de către anchetatori şi reţinuţi de către poliţiştii de frontieră.

Bogdan Ionuţ Sprânceană este acuzat de omor calificat, tentativă la infracţiunea de tâlhărie calificată, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

De aceleaşi infracţiuni, mai puţin ultima, este învinuit şi Gheorghe Vasile Văscăuţanu, în vreme ce Marius Daniel Cruceanu este acuzat de complicitate la omor şi complicitate la tentativă de tâlhărie calificată. Ulterior, s-a stabilit că la atac a mai contribuit şi un al patrulea bărbat, Iosif Pompiliu Gabriel, trimis şi el în judecată.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: